Ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας
Η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δένδια - Ντι Μάγιο στη Ρώμη και αποτύπωσε μια ευθεία συναντίληψη Αθήνας και Ρώμης στα ανοιχτά ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου: στον αγωγό East Med, στη σαφή καταδίκη του τουρκολιβυκού συμφώνου και την ταχεία οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αθήνα, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης στις 30 Δεκεμβρίου στη Ρώμη. Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεχνικά ζητήματα αυτής της οριοθέτησης δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, σημείωσε όμως πως οι δυο πλευρές εννοούν την πορεία της ταχείας οριοθέτησης.

Όπως ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους».

Στις 17 Φεβρουαρίου επανεκκινούν τα ΜΟΕ

Η Αθήνα πάντως επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, και μετά τις 17 Φεβρουαρίου, θα υποδεχτεί τα τεχνικά κλιμάκια του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την επανέναρξη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συνάντηση των δύο πλευρών έρχεται μετά από ένα διάστημα έντονης τουρκικής προκλητικότητας. Ξεκινώντας από την πρόσφατη είσοδο του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τις δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών μέχρι το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο αλλά και το αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας, το μνημόνιο με τη Λιβύη, που παραβιάζει κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. «Τη συνομιλία εμείς την επιδιώκουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και ελπίζουμε αυτές να προχωρήσουν θετικά, να οικοδομηθεί πνεύμα συνεργασίας και να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Νέες καταδίκες κατά του Τουρκολιβυκού συμφώνου

Νέο μήνυμα κατά του τουρκολιβυκού συμφώνου έστειλε από τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα όπου βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί με σθένος τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήριζε την ίδια ώρα αναγκαία την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ενόψει του διαλόγου των δύο πλευρών που επανεκκινεί τις επόμενες μέρες σε επίπεδο στρατοωτικών κλιμακιων.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χαρακτήρισε «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τόνισε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με σθένος τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Μας ανησυχεί πολύ η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θεωρούμε αυτές τις συμφωνίες έωλες και άκυρες».

Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών

Στην Κύπρο μεταβαίνει ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, με την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επαφών του. «Είναι μια επιβεβαίωση των αναβαθμισμένων σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ» και «μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ενεργειακά της περιοχής» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο μεταξύ η Ευρώπη προχώρησε, για πρώτη φορά, στην επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους πολίτες ως αντίποινα για τις παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider