Αυστηροποιείται το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηροποιείται το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής
Οι αυξημένες επιστροφές μεταναστών, τα νέα κλειστά κέντρα στα νησιά και το face-control στις ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο μεταναστευτικό, με αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις ΜΚΟ και ταχύτερες επιστροφές μεταναστών.

Με τις διαμαρτυρίες και την ένταση στα νησιά να συνεχίζεται και χθες, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πίεση, προκειμένου τα μέτρα για το μεταναστευτικό που έχει λάβει και νομοθετήσει το προηγούμενο διάστημα να αποδώσουν.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εξηγούν στο Reader.gr ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής αυστηροποιείται. Τελευταία ψηφίδα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες για την «ονομαστικοποίηση» των ΜΚΟ, καθώς πλέον όσες Οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε νησιά και ενδοχώρα θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα πρόσωπα που απασχολούν. Άλλωστε, η επιβολή ενός αυστηρού face control στις Οργανώσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων σχετίζονται με ύποπτες δραστηριότητες, έχει να κάνει με τις πληροφορίες που υπάρχουν στις αρχές για συγκεκριμένα πρόσωπα που με τον μανδύα του εργαζομένου σε ΜΚΟ κάνουν «παιχνίδι», όχι απλώς με τα χρήματα για το προσφυγικό, αλλά και με την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, πλέον, οι ΜΚΟ θα αποκτήσουν «ονοματεπώνυμα», αν και υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για την πλήρη υλοποίηση του μέτρου.

Χωροθέτηση των κλειστών κέντρων στα νησιά

Από εκεί και πέρα, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, στην κυβέρνηση δεν θεωρούν άσχετα τα επεισόδια που έγιναν με άκρως οργανωμένο τρόπο ως προς τη δράση των αιτούντων άσυλο με την αύξηση των επιστροφών. Εντός Ιανουαρίου έγιναν 85 επιστροφές, σε 7 αποστολές. Ο αριθμός είναι μικρός και ανεπαίσθητος, συγκριτικά με τις ροές, αλλά δεν είναι ασήμαντος, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 έγιναν αθροιστικά 319 επιστροφές σε χώρες προέλευσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αποστολές αυτές να συστηματοποιηθούν και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 να επιστρέφονται περί τους 200 ανθρώπους ανά εβδομάδα. Και πάλι, το άθροισμα δύσκολα θα είναι μεγαλύτερο από τις μηνιαίες ροές, αλλά, αν σκεφτεί κανείς, ότι από το 2015 έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 2.000 παράτυποι μετανάστες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή πορείας.

Αυτή η αλλαγή τάσης, λοιπόν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη είναι αυτή που «χαλάει τη σούπα» σε αρκετές ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να «τζογάρουν» την ανθρώπινη απελπισία και να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορές στην ενδοχώρα. Όπως είναι γνωστό, όμως, μεταφορές, χωρίς να έχει προηγηθεί η τελεσίδικη απόφαση επί της αίτησης του ασύλου σημαίνει ότι ο εν λόγω παράτυπος μετανάστης δεν μπορεί να επιστραφεί στην Τουρκία, βάσει της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, παρά μόνο στην χώρα καταγωγής του.

Στον σχεδιασμό, δε, θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα και τα κλειστά κέντρα που σχεδιάζονται. Η κυβέρνηση εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει πού θα γίνει η χωροθέτηση των κλειστών κέντρων στα νησιά. Το πρώτο που θα λειτουργήσει θα είναι αυτό της Σάμου που θα είναι τεχνικά έτοιμο εντός Φεβρουαρίου, όχι όμως με στην πλήρη δυναμικότητα των 5.000+ ατόμων που είχε προβλεφθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή με την κοινωνία, για το πότε θα λειτουργήσει, μιας και θα πρέπει παράλληλα με το άνοιγμα των κλειστών κέντρων να κλείσουν οι σημερινές ανοιχτές δομές. Για τις κλειστές δομές στα υπόλοιπα νησιά θα απαιτηθεί χρόνος ακόμα, με βάση το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, από 4 ως 6 μήνες.

Για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών, πάντως, χθες στο υπουργείο Μετανάστευσης έλαβε χώρα κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων και άλλων στελεχών, προκειμένου να «τρέξουν» και άλλες ενέργειες που είχαν μείνει πίσω λόγω της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider