Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σφίξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό στο εσωτερικό, στις Βρυξέλλες η Κομισιόν «τρέχει» για να έχει έτοιμη την κοινή πολιτική ασύλου ως τα μέσα της άνοιξης.
Τον εν λόγω φάκελο χειρίζεται ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος είναι σε επαφές με όλες τις κυβερνήσεις και μαζεύει προτάσεις που φτάνουν στο γραφείο του. Μια από αυτές είναι και το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης, δια χειρός του υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ, που προβλέπει διαμοιρασμό αιτούντων άσυλο μετά την εξέταση του αιτήματός τους σε πρώτο βαθμό στη χώρα πρώτης υποδοχής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαχειρίζονται, σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, και την επιστροφή τους. Βεβαίως, η πρόταση Ζεεχόφερ που έχει κυκλοφορήσει στις Βρυξέλλες είναι ακόμα υπό συζήτηση, αν και έχει τύχει θετικής αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν αποτελεί όλο το υπό επεξεργασία σύστημα ασύλου, παρά ένα δυνητικό κομμάτι του.
Πρακτικά, το τελικό σχέδιο είναι υπό επεξεργασία στα γραφεία της Κομισιόν, στο Berlaymont, και τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν με προτάσεις. Στην Επιτροπή γνωρίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο, καθώς σε μερικούς μήνες οι καιρικές συνθήκες θα είναι πάλι εξαιρετικά ευνοϊκές για τις ροές από την Τουρκία. Εξ ου και όλα τα δεδομένα σταθμίζονται, παρά τη θετική αντιμετώπιση της γερμανικής πρότασης, καθώς διαμηνύεται ότι χρειάζεται ισορροπία στην πρόταση για να είναι λειτουργική και να «περπατάει» σε όλα τα κράτη-μέλη.
Η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία του σχεδίου για το μεταναστευτικό
Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα χθες, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Λιμενικού. Μια αποστροφή του λόγου του, μάλιστα, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Υπεραμύνθηκε της συνολικής νέας πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι αυτή θα εφαρμοστεί σε αντίθεση με «μεθόδους πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές». Πρακτικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απλώς να αποσυμφορεί τα νησιά με μεταφορές στην ενδοχώρα, καθώς έτσι και οι αιτούντες άσυλο ξέμεναν στην Ελλάδα, λόγω του ότι η Τουρκία δεν παίρνει πίσω όσους μετακινούνται από τα νησιά και δεν αντιμετωπιζόταν το οξύ πρόβλημα της εξαιρετικά αργής επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ποντάρει στην επιτυχία του σχεδίου που έχει καταστρώσει, γιατί δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι. Πρακτικά, βεβαίως, η διοίκηση θα πρέπει να διεκπεραιώσει δεκάδες χιλιάδες αιτήματα ασύλου που λιμνάζουν και νέα που κατατίθενται μέσα στο χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που έχει τεθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να ενταθούν οι επιστροφές, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή περίπου 800 ατόμων τον μήνα, είτε στην Τουρκία, είτε σε τρίτες χώρες. Όσο για τις ΜΚΟ, τις επόμενες μέρες έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για τον ρόλο κάποιων συγκεκριμένων, με την κυβέρνηση, όπως έχει γράψει, να είναι σίγουρη πως πίσω από την ένταση στη Μυτιλήνη κρύβονται συγκεκριμένοι «αλληλέγγυοι». Στο υπουργείο Μετανάστευσης, άλλωστε, θεωρούν ότι η ανταπόκριση των ΜΚΟ στο online μητρώο θα «ξεγυμνώσει» αρκετές που έχουν παρουσία στις δομές των νησιών.
Πηγή: Reader.gr