Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική αυτοδιοίκηση
Αναπτυξιακή προοπτική και ΕΣΠΑ στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της ΚΕΔΕ.

Η αναπτυξιακή προοπτική στον τομέα της αυτοδιοίκησης ήταν το κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εκτελεστική Επιτροπή και τους επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, βρίσκονται υπό εξέταση «ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Δήμων, κυρίως στα αναπτυξιακά έργα τα οποία δρομολογούνται, καθώς και εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη δρομολόγηση αναπτυξιακών έργων τα οποία θα εκπορεύονται από τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης».

Κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Δευτέρας με τους επικεφαλής της ΚΕΔΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, πως με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός στάθηκε και στις προτάσεις της ΚΕΔΕ:

  • Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • Για την εμπλοκή των Δήμων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Για την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από την κεντρική διοίκηση στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε πως η νέα αυτοδιοίκηση επιθυμεί τη βοήθεια και τη συνεργασία. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να μεμψιμοιρήσουμε ή να γκρινιάξουμε. Είναι μία συνάντηση στην οποία ήρθαμε να συνεργαστούμε για να φύγουμε μπροστά».

«Έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος με όλα όσα έχουμε περάσει, μία δεκαετία κρίσης η οποία πήγε πίσω την αυτοδιοίκηση. Οι προκλήσεις μπροστά μας πλέον είναι μεγάλες και ανοίγονται, νομίζω, διάπλατα. Ο πρώτος βαθμός είναι εδώ, λοιπόν, να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις δυνατότητες από τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, από αυτά τα οποία ξεκινάνε. Ήδη γνωρίζουμε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα πρέπει πολύ σύντομα να ξαναπάρει μπροστά αυτή η μηχανή των αναπτυξιακών προγραμμάτων. Να σχεδιάσουμε μαζί το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο διαχρονικά οι Δήμοι απαιτούν έναν δικό τους διακριτό ρόλο. Και να δούμε πώς θα μπορέσουμε όλοι μαζί, πραγματικά, να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία ανοίγονται και υπάρχουν μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι πολύπλοκα και άπτονται της αρμοδιότητας πολλών υπουργείων, από την κυβέρνηση συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider