Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής με σφράγισμα των συνόρων και μηνύματα στην ΕΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής με σφράγισμα των συνόρων και μηνύματα στην ΕΕ
Η ένταση του μηνύματος αποτροπής που αποστέλλει η κυβέρνηση εδράζεται στην παραδοχή ότι η Τουρκία πλέον καταστρατηγεί κάθε πλαίσιο, όπως η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τη στρατηγική αποτροπής, παγώνοντας τις αιτήσεις ασύλου για τον επόμενο μήνα και επιδιώκοντας να δεσμεύσει την Ε.Ε. στη στρατηγική έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει.

Αναβαθμίζει ριζικά τη στρατηγική αποτροπής η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισε τη λήψη μιας δέσμης μέτρων, με κεντρική αιχμή το μήνυμα αποτροπής που στέλνεται προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στα τουρκικά παράλια.

Η ένταση του μηνύματος αποτροπής που αποστέλλει η κυβέρνηση εδράζεται στην παραδοχή ότι η Τουρκία πλέον καταστρατηγεί κάθε πλαίσιο, όπως η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και συμπεριφέρεται, όπως είπε ο κ. Πέτσας, ως «διακινητής». Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση διαβλέπει στα σύνορα της χώρας μια «ασύμμετρη απειλή» που υποδαυλίζεται από τη γείτονα, ενώ στέκεται και στον μαζικό χαρακτήρα της απόπειρας εισροής, προκειμένου να τεκμηριώσει και νομικά τα βήματα που επιλέγει να κάνει.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση κινείται σε πέντε άξονες. Αρχικά, ενισχύει έτι περισσότερο με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού τόσο τις δυνάμεις που επιχειρούν στα χερσαία σύνορα στον Έβρο όσο και αυτά που φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας στο Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από εκεί και πέρα, για τον επόμενο ένα μήνα, άρα ως τις αρχές Απριλίου, όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα, δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου. Δεν θα καταγράφονται στα σημεία εισόδου, θα συλλαμβάνονται, θα κρατούνται και θα γίνεται προσπάθεια για άμεση επιστροφή τους στη χώρα προέλευσής τους. Η έμφαση θα δοθεί στην επιστροφή των μεταναστών στις χώρες, από τις οποίες κατάγονται. Σημειωτέον, η κυβέρνηση επικαλείται τη μαζικότητα της εισροής προκειμένου να τεκμηριώσει την άρνηση του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου, η οποία είναι εξατομικευμένη διαδικασία. Παράλληλα, η κυβέρνηση προβαίνει σε αίτημα για ανάπτυξη και δυνάμεων της ομάδας RABIT της FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, προς ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί. Σημειωτέον, αντίστοιχο αίτημα για τις ομάδες RABIT είχε υποβληθεί και στο τέλος του 2015, όταν οι προσφυγικές ροές είχαν κορυφωθεί, ελάχιστους μήνες πριν τη σύναψη της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Και, όπως έγραφε το Reader.gr, αυτός ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης θωρακίζεται θεσμικά έναντι των ευρωπαϊκών οργάνων μέσω του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης της Ε.Ε. Μέσω της επίκλησης του άρθρου της αλληλεγγύης, η κυβέρνηση επιχειρεί να «στοιχίσει» την Ε.Ε. πίσω από τις αποφάσεις με έκτακτο χαρακτήρα που λαμβάνει, προκειμένου να στείλει μήνυμα αποτροπής σε όσους σκέφτονται να περάσουν προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, δε, θέτει προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους εταίρους που όλες τις προηγούμενες μέρες επιδίδονται σε ασκήσεις ισορροπίας λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.

Η κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη-Μισέλ στον Έβρο

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης είχε νέες επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Κατά πληροφορίες, τηλεφώνησε συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ήταν εξ αυτών που είχαν αντιδράσει «χλιαρά» στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σύνορα της χώρας μας. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μισέλ θα βρεθούν την Τρίτη από κοινού στον Έβρο, στην ελληνική συνοριογραμμή, προκειμένου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αποκτήσει ίδια εικόνα για το τι συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σύνορα. Κατά πληροφορίες, και στις Βρυξέλλες υπάρχει αντίληψη ότι η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι πλέον «κενό γράμμα». Με δεδομένο ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, δεν αποκλείεται από μέρους του κ. Μητσοτάκη να τεθεί στον κ. Μισέλ ζήτημα σύγκλησης του ανώτατου οργάνου της Ε.Ε., αν και η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε το άρθρο 78 παρ. 3 γι’ αυτό, αλλά για να προσδώσει έναν θεσμικό μανδύα στα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που λαμβάνει.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider