Μετά το μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο για να εκθέσει την Τουρκία ως «διακινητή» και απειλή για τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Όλες τις προηγούμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδυθεί σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών, σε μια προσπάθεια να «αφυπνίσει» την ευρωπαϊκή ηγεσία που επιχειρούσε ασκήσεις ισορροπίας έναντι της Τουρκίας, λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Πολλά από τα τηλεφωνήματα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό: σήμερα το μεσημέρι, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και άλλοι κεντρικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα δουν με τα μάτια τους την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στον Έβρο η Τουρκία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση περιγράφει ως «κράτος-διακινητή».
Έτσι, σήμερα το μεσημέρι στον Έβρο θα βρίσκονται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας και προεδρεύων της Ε.Ε. Αντρέι Πλένκοβιτς, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς. Σε μια σημαντική κίνηση, δε, οι ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα περιοριστούν απλά στην επίσκεψη σε ένα ελληνικό φυλάκιο στη συνοριογραμμή, αλλά θα πετάξουν και με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να αποκτήσουν πλήρη επιστασία για το εύρος της ανθρώπινης παρουσίας από την άλλη μεριά των συνόρων.
Η Τουρκία «εργαλειοποιεί» τους μετανάστες
Είναι σαφές ότι, κατά την παραμονή τους στην περιοχή, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών θα ενημερωθούν διεξοδικά για τις τουρκικές ενέργειες και για το πώς εργαλειοποιεί τους μετανάστες, πιέζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Αυτό, άλλωστε, θα τονίσει μετ’ επιτάσεως και ο κ. Μητσοτάκης: ότι δεν είναι απλώς τα ελληνικά σύνορα που αντιμετωπίζουν μια ασύμμετρη απειλή, αλλά τα ευρωπαϊκά. Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα από τον Έβρο, καθώς πεποίθηση του Μαξίμου είναι ότι, αργά, αλλά σταθερά και κατόπιν του μπαράζ επικοινωνιών και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, η βραδυκίνητη και αρτιοσκληρωτική Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται. Σημειωτέον, θετική ήταν και η ανταπόκριση της Frontex στο ελληνικό αίτημα για ανάπτυξη περαιτέρω δυνάμεων σε στεριά και θάλασσα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλαβε και την αμερικανική στήριξη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ για το δικαίωμα προστασίας των ελληνικών συνόρων.
Και μπορεί να μην έρχεται το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο, στην κυβέρνηση, όμως, βλέπουν να πυκνώνουν τα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από καίριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σαφής ήταν η στήριξη από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter, αλλά και από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ έτοιμος ακόμα και για αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα εμφανίζεται ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι για τις αρχές της άλλης εβδομάδας είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Βιέννη, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και την Παρασκευή το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.
Την ώρα, δε, που ο πόλεμος προπαγάνδας εντείνεται από τη μεριά της Τουρκίας, με ψεύτικα βίντεο που απεικονίζουν νεκρούς από ελληνικές ενέργειες στην άλλη μεριά των συνόρων, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει με την ανάγλυφη πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει στα χερσαία σύνορα η τουρκική πλευρά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για τα τεκταινόμενα και θα πρέπει να εξειδικεύσουν και την απάντησή τους στην ευθεία τουρκική απειλή για τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Πηγή: Reader.gr