Νέα Frontex και πολιτική ασύλου βάζει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ο Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Frontex και πολιτική ασύλου βάζει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ο Μητσοτάκης
Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα στην περιοχή.

Μετά την επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τις πραγματικές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Η εικόνα χθες στον Έβρο ήταν πρωτοφανής: ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ελικόπτερο, έδειχνε στους επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, στα χερσαία σύνορα της Ε.Ε., με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασσόλι ήρθαν χθες στην Ελλάδα, «υποχρεωμένοι» τρόπον τινά και από τις εικόνες σύγκρουσης που έκαναν τον γύρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εξέπεμψαν ένα μήνυμα άκρως σημαντικό:

Η Ελλάδα που επέδειξε αταλάντευτη προσέγγιση στην υπεράσπιση των κοινών συνόρων είναι η ευρωπαϊκή ασπίδα στην περιοχή. Προς τούτο, η χώρα μας θα ενισχυθεί και με ένα πακέτο 700 εκ. ευρώ, αλλά και πλοία και άλλα τεχνικά μέσα μέσω της Frontex, προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της.

Εκεί, όμως, που η κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ορεστιάδα του Έβρου κόντευε να ολοκληρωθεί, o Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δευτερολογία του ανέδειξε την «ταμπακιέρα» για την ίδια την Ε.Ε., πέρα από τους επαίνους στην Ελλάδα για το πώς άντεξε και απέκρουσε την οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των κοινών συνόρων. Δευτερολογώντας χθες ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τις δύο κεντρικές προκλήσεις για την Ε.Ε.: τη μετεξέλιξη της Frontex σε μια κοινή συνοριοακτοφυλακή μεγάλης εμβέλειας, αλλά και την εξεύρεση οριστικής λύσης για την κοινή πολιτική ασύλου, η οποία είναι υπό διαβούλευση εδώ και χρόνια.

Όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, η δημιουργία της Frontex δρομολογήθηκε ακριβώς για να υπάρξει ένας επιμερισμός της προστασίας των συνόρων. Συνεπώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη, ο ρόλος της νέας συνοριοακτοφυλακής θα πρέπει να είναι ευρύτερος, πιο αυτοματοποιημένος και πιο άμεσος. Επιπλέον, για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής εμπροσθοφυλακής, είναι καίριας σημασίας να προχωρήσει η πρόταση που επεξεργάζεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τη νέα, κοινή πολιτική ασύλου, προκειμένου να μην υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στο εσωτερικό της Ένωσης, όπως προέκυψε μετά το τέλος των περίφημων «ποσοστώσεων» στα πρώτα χρόνια της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά το χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση. Ήρθε ο καιρός να το κάνουμε τώρα», είπε χθες, ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης. Πράγματι, από τα μέσα του 2016, όταν και υπήρξε σημαντική κάμψη των ροών από την Τουρκία, η Ε.Ε. δεν ξέφυγε από την ομφαλοσκόπηση και απέτυχε να κατάλήξει σε μια κοινή, νέα πολιτική ασύλου. Επιδίωξη της γερμανικής προεδρίας που θα αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι το νέο πακέτο να τεθεί σε εφαρμογή τότε. Για την Ελλάδα, όπως το είπε ο κ. Μητσοτάκης «κλειδί» είναι να υπάρξει ένας διαμοιρασμός και να μην υπάρχουν απλώς ορισμένοι «τζαμπατζήδες» που βλέπουν τα κράτη πρώτης υποδοχής να επωμίζονται όλο το βάρος και αρνούνται να πάρουν ακόμα και ασυνόδευτα ανήλικα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider