Προ των ευθυνών της για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας, έθεσαν την Ευρώπη Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ελλάδα και Κύπρος εισέπραξαν ηχηρά μηνύματα στήριξης, με τους Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών να διαμηνύουν στην Άγκυρα πως «όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε τα περί διαλόγου, χωρίς, ωστόσο, η Άγκυρα να δείχνει σημάδια έμπρακτης απο-κλιμάκωσης.
Στο τραπέζι της έκτακτης Συνόδου για την Λευκωροσία, Ελλάδα και Κύπρος έβαλαν και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της Τουρκίας και παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. «Η Τουρκία αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο, όχι, όμως όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κύπριος πρόεδρος που άφησε αιχμές λέγοντας ότι οι αρχές της ΕΕ δεν μπορεί να τηρούνται κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών. «Η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης. Στο πλευρό ΕΛλάδας και Κύπρου μαζί με άλλους ηγέτες στάθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία επέμεινε στην ανάγκη οι δυο χώρες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.
«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο. Πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιστροφής στον διάλογο για τα διαμφισβητούμενα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών. Αυτός ο διάλογος υπήρχε ως το 2016. Κατά την οπτική μας, πρέπει να συνεχιστεί εκ νέου από την Ελλάδα και την Τουρκία», είπε χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο
Στο Συμβούλιο επαναβεβαιώθηκε η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας να παραμένει ανοιχτό και τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και επανεπιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις παράνομες γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτή στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου. Όλες οι επιλογές θα βρίσκονται επάνω στο τραπέζι», ενώ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν επέμεινε στο ότι «όλες οι επιλογές είναι επάνω στο τραπέζι, είναι σημαντική η προθυμία όλων των μερών να εμπλακούν σε ένα διάλογο που θα λύσει τα προβλήματα».
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επιχειρεί με χθεσινές δηλώσεις του να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου, ενώ συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις που να μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Χθες πάντως ήρθε στη δημοσιότητα φωτογραφία με την ρωγμή που προκλήθηκε στην τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις ύστερα από το ατύχημα με την φρεγάτα Λήμνος. Το περιστατικό συνέβη στις 12 Αυγούστου. Η Κεμάλ Ρέις ενώ βρισκόταν στα αριστερά της ελληνικής φρεγάτας άλλαξε πορεία και προσέγγισε τη φρεγάτα «Λήμνος». Με αποτέλεσμα η ελληνική φρεγάτα να προσκρούσει με την πλώρη στην πρύμνη του Κεμάλ Ρέις. Το ρήγμα που προκλήθηκε στην φρεγάτα Κεμάλ Ρέις είναι ύψους τριών μέτρων και πλάτους ενός στο χώρο που βρίσκεται το οργανικό ελικόπτερο του πλοίου κάτω από το αντιπυραυλικό σύστημα της φρεγάτας. Μετά το περιστατικό η Άγκυρα απομάκρυνε την λαβωμένη τουρκική φρεγάτα από την περιοχή και στην έστειλε στα βορειοανατολικά της Κύπρου ενώ η φρεγάτα Λήμνος συμμετείχε σε άσκηση με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις συμφωνίες για την χάραξη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ήδη από χθες η αιγυπτιακή Βουλή προχώρησε στην κύρωση της συμφωνίας. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχουν αύριο στην Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader.gr