Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Αθήνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρωση των συμφωνιών χάραξης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να μιλά για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά το ότι Παρίσι και Βερολίνο δεν ταυτίζονται στον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας, στη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβασε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι δε θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της Ε.Ε συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με τον διάλογο, όχι μέσω της κλιμάκωσης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπογράμμισε δε ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα και «μαζί με τη Γαλλία μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις». Μάλιστα, δήλωσε ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους» σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με την αποστολή πλοίων που έκανε η Γαλλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε εκ νέου υπέρ της επανέναρξης διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, δείχνοντας προς τις διερευνητικές επαφές, δηλώνοντας το Βερολίνο εργάζεται για αυτό.
Από την πλευρά του, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο διεθνές δίκαιο και ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα λάβουν μαζί πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και την επιμονή στον διάλογο. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι ώστε να κάνουμε τη Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, έναν χώρο σεβασμού του διεθνούς δικαίου κι έναν χώρο σταθερότητας», τόνισε ο Μακρόν. Ο ίδιος κ. Μακρόν επισήμανε ότι «κοινή μας επιθυμία με τη Γερμανία είναι να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα για τα προβλήματα στη Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τη βούληση να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς χρειάζεται σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση.
Πιθανή μια συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν
Πάντως τόσο στη χθεσινή συνάντηση των δυο ηγετών, όσο και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προηγήθηκε, δόθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, πως η Τουρκία έχει ένα μήνα καιρό, μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκλιμακώσει έμπρακτα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από επιθετικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Διαφορετικά, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρώπη θα είναι μονόδρομος, επιλογή που προς το παρόν δεν φαίνεται να επιθυμεί ούτε το Βερολίνο. Γνώστες των ελληνοτουρκικών σημειώνουν πως μετά την συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή μια επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο, ώστε να επιτευχθεί η επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Η βουλή ψηφίζει τις συμφωνίες για ΑΟΖ την Τετάρτη
Κατατέθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο τα κείμενα των δύο συμφωνιών καθορισμού της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι δύο συμφωνίες θα συζητηθούν στις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η συζήτηση και οι σχετικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πηγή: Reader.gr