Ελληνοτουρκικά: Πώς μπορεί να ξαναρχίσει ο διάλογος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρκικά: Πώς μπορεί να ξαναρχίσει ο διάλογος
Από τη Δευτέρα ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να φανεί εάν υπάρχει πρόθεση επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου.

Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει σήμερα με τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του Oruc Reis από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπου τον τόνο θα δώσουν οι γερμανικές προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας.

Πολύ κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και η μετάβασή του αμέσως μετά στην Άγκυρα, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου παρά την εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Χθες αργά το βράδυ πάντως το Oruc Reis αποχώρησε από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βγαίνοντας από το ανατολικό όριο της NAVTEX. Επιτελείς του Πενταγώνου έλεγαν αργά χθες βράδυ ότι πιθανώς θα συνεχίσει την πορεία του στην Αττάλεια, ενώ στο ΓΕΕΘΑ αναμένουν την αποχώρηση του τουρκικού στόλου προτού αρχίσουν τα ελληνικά πλοία να αποσύρονται από την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να φανεί εάν υπάρχει πρόθεση επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου. Η συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο μπαίνουν αύριο προς κύρωση στη βουλή ενώ η ψήφισή τους αναμένεται την Τετάρτη. Τα βλέμματα όλων στρέφονται όμως στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και στην κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου. Λίγες ώρες μετά πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκεί αναμένεται να φανεί σε μεγάλο βαθμό το εάν οι δυο πλευρές είναι σε θέση να επαναφέρουν το «θεσμικό κανάλι επικοινωνίας», δηλαδή τις διερευνητικές εντολές. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η Παρασκευή 28 Αυγούστου ήταν η ημερομηνία που είχαν συμφωνήσει οι δυο πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών στην Άγκυρα, πριν την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καϊρου και την απόφαση της Άγκυρας να φύγει από το τραπέζι του διαλόγου. Εάν οι προσπάθειες αποδώσουν, δεν αποκλείεται οι δυο πλευρές να καθίσουν κάτω την ερχόμενη Παρασκευή και να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τον Μάρτιο του 2016.

Κρίσιμη θεωρείται όμως και η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη, εκεί όπου οι 27 θα ακούσουν για πρώτη φορά θα ακούσουν από τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ τις προτάσεις για κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα. Όσο κι αν το ενδεχόμενο κυρώσεων παραμένει ακόμη μακρινό, από πολλούς αξιολογείται ως ένα “όπλο” επάνω στο τραπέζι, που θα ωθήσει την Άγκυρα σε διαλλακτικότερες θέσεις απέναντι στην Αθήνα. Παρά το ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα (κάτι που θα σήμαινε και σημαντικό οικονομικό κόστος για τις ίδιες) είναι κοινή βούληση των 27 να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, η Καγκελάριος Μέρκελ έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει και το θέμα της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο.

Κρίσιμο πάντως θεωρείται το διάστημα μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Μέχρι τότε θεωρείται πως υπάρχει ουσιαστικός χρόνος για να αρχίσει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα παίρνουν μια πιο ανησυχητική τροπή με όλα τα ενδεχόμενα να είναι επάνω στο τραπέζι.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider