«Μικρό καλάθι» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής
Εξετάζεται το σενάριο μιας ειδικής συνόδου για τις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία, πιθανότατα τον επόμενο Φεβρουάριο. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μια ακόμη χρονική παράταση στην αποκλιμάκωση για τις δυο πλευρές,

Με γεμάτη ατζέντα, που δεν θα περιοριστεί στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας αλλά θα αφορά και τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, το Brexit αλλά και την κλιματική αλλαγή ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Αθήνα κρατούν «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα και όπως όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μάχη αναμένεται να δοθεί ακόμη και για την επιβολή κυρώσεων κατά φυσικών προσώπων. Βάσει του προσχεδίου των Συμπερασμάτων που διέρρευσε χθες στο Πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων από την Τουρκία που θα υποστούν κυρώσεις για τις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εφόσον συμφωνηθεί, η Ε.Ε. θα «προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις» στη βάση του ήδη υπάρχοντος καταλόγου κυρώσεων του 2019 και «εάν χρειαστεί θα επεκταθεί» το πεδίο εφαρμογής του, κατά το προσχέδιο. Παράλληλα, η Ε.Ε. καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση για την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων Βρυξελλών - Άγκυρας και για επιλογές ως προς το «πώς θα προχωρήσουν» τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, εξετάζεται και το σενάριο μιας ειδικής συνόδου για τις σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία, πιθανότατα τον επόμενο Φεβρουάριο. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε μια ακόμη χρονική παράταση στην αποκλιμάκωση για τις δυο πλευρές, ενώ τότε θα έχει αναλάβει και η νέα Αμερικανική διοίκηση, που όπως έχουν αναφέρει κοινοτικοί αξιωματούχοι θα φροντίσει για την κατάρτιση ενός συνολικότερου σχεδίου αναναδιαμόρφωσης (reset) των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Μέτωπο κατά των κυρώσεων από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα

Η Γερμανία, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, φέρεται να διαφωνούν με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχουν άλλωστε πολύ ισχυροί εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών, ενώ κρίσιμη παράμετρος αποτελεί και το μεταναστευτικό που σε χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα επηρεάζει αποφασιστικά τις αποφάσεις. Από την άλλη, οι Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Σλοβακία, θεωρούν πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις καθώς η απουσία απάντησης, όπως υποστηρίζουν, ενισχύει την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία φαίνεται πως ευνοεί την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας και της στάσης της απέναντι στην Κύπρο, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως στο ενδεχόμενο επιβολής μέτρων, η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο Κυπριακό.

Η ατζέντα της Συνόδου

Το θέμα των Ευρω-τουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής. Η Σύνοδος θα ασχοληθεί ακόμη με το θέμα της πανδημίας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης (θέμα στο οποίο Πολωνία και Ουγγαρία έχουν προβάλλει σημαντικές αντιρρήσεις) και το Brexit.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider