«Η καταδίκη για τις προκλήσεις της Άγκυρας υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.
«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα κατά των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ΕΕ έδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να υποβάλουν έως τον Μάρτιο γραπτή έκθεση που θα αφορά σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων (πολιτικές οικονομικές, εμπορικές-τελωνειακή ένωση) που θα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Η πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία
«Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση ότι έγινε σε αυτό το Συμβούλιο θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε ένα βήμα που αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».
Για την Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε για να την πείσουμε να αλλάξει συμπεριφορά», τόνισε.
«Δεν θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας προκλητικός γείτονας. Αν επιμένει να συνεχίσει υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα προφανώς θα υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με πιο μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο», συμπλήρωσε για να επισημάνει πως «η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά. Η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς και με την προσπάθεια που απαιτείται για ομοφωνία είναι ενωμένη και στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο».
Τον Μάρτιο θα ληφθούν κι άλλες αποφάσεις
Απαντώντας σε ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι «στην Ευρώπη απαιτείται ομοφωνία. Πριν δυο μήνες δεν ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε την απόφαση για τη διεύρυνση της λίστας. Την πήραμε τώρα. Να είστε βέβαιοι ότι το Μάρτιο θα ληφθούν και άλλες αποφάσεις. Είναι αυτό που θέλουμε; Προφανώς όχι. Δική μου επιθυμία είναι η κλιμακούμενη πίεση στην Τουρκία να πείσει την γειτονική χώρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την μόνη διαφορά μας: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Αναφορικά με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει μεγαλύτερο συντονισμό με τις ΗΠΑ. Όπως είπε, δεν γνωρίζει αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συντονισμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι και δυο πλευρές του Ατλαντικού καταλαβαίνουν ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.
Ταμείο Ανάκαμψης
«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δισ. ευρώ» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
«Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.
Κλιματική αλλαγή
«Το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά στην κλιματική αλλαγή. Μετά από μια δεκάωρη διαπραγμάτευση, κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών και επετεύχθη συμφωνία για την μείωση των εκπομπών του αερίου των θερμοκηπίων κατά 55% μέχρι το 2030», ανέφερε, στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ευρώπη ξαναμπαίνει δυναμικά από τη θέση πρωταγωνιστή σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ που εξήγγειλε πριν από δύο ημέρες και αρχίζει να τρέχει από σήμερα.
«Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 150.000 νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους να έχουν χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και στηρίζοντας την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών» υπογράμμισε.