Μητσοτάκης - Τσίπρας σήμερα στη Βουλή με φόντο χάρτες και δημοσκοπήσεις

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης - Τσίπρας σήμερα στη Βουλή με φόντο χάρτες και δημοσκοπήσεις

Πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα στην Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία. Η συζήτηση θα γίνει με φόντο δύο χάρτες:  (αυτόν του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) που επικαιροποιήθηκε χθες και εξακολουθεί να δείχνει την Ελλάδα ως εξαίρεση σε μια Ευρώπη που βράζει από κορονοϊο, αλλά αλλά και τον χάρτη της Ελλάδας που μεγαλώνει κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα όπως είπε ο Νίκος Δένδιας εξαιτίας της άσκησης του δικαιώματος επέκτασης από τα 6, στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Αλλά και τον πρόσφατων δημοσκοπήσεων (Marc, Prorata) που επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της κυβέρνησης και την στασιμότητα του Συριζα στον πολιτικό χάρτη.

Πανδημία και εθνικά αναμένεται να κυριαρχήσουν στην σημερινή συζήτηση η οποία ήταν η ρελάνς Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την συμμετοχή ειδικών για την πανδημία. «Να γίνει συζήτηση αλλά να είναι δημόσια» αντέτεινε ο Πρωθυπουργός και «έδειξε» το Κοινοβούλιο, στο οποίο θα ακουστούν όχι μόνο οι δύο κλασικοί μονομάχοι αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης κ. Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος.

Στα επιχειρήματα του Συριζα για αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας ο χθεσινός χάρτης του ECDC προσθέτει ένα όπλο στην φαρέτρα της αντιπαράθεσης καθώς η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσων και σε δείκτη θετικότητας.

insider

 

Στον χάρτη, που παρουσιάζει συνδυαστικά όλα τα δεδομένα από την πανδημία τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ανανεώθηκε χθες, η Ελλάδα και η Φινλανδία βρίσκονται ακόμα στο κίτρινο, ενώ ειδικά η χώρα μας έχει και ορισμένες περιοχές (Ήπειρος, νησιά) στο πράσινο. Εκτός από την πορεία της πανδημίας στο σύνολό της με επίκεντρο ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί όπως πχ το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για το lockdown, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο εμβολιασμός για τον οποίο χθες έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου 70.698 άτομα, δηλαδή πάνω από το 0,6% του πληθυσμού ενώ στόχος, όπως έχει πει ο κυβενητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης είναι η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Σήμερα λειτουργούν 282 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ άλλα 144 θα προστεθούν σε λίγες μέρες.

Από την πλευρά του Συριζα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος έχει προειδοποιήσει για «οξεία αντιπαράθεση» τόσο στα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού, όσο και στην κατάσταση της οικονομίας και -ίσως με πιο χαμηλούς τόνους- στα εθνικά.

Με 67 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συριζα να έχουν καταθέσει επερώτηση για «τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλονίκη» και κ. Τσίπρα να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το ΕΣΥ, τις προσλήψεις υγειονομικών, και να κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι μεταθέτει στους γιατρούς την ευθύνη για την έλλειψη ΜΕΘ , η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφανές ότι επενδύει πολλά στον κορονοϊό.

Ο κ. Τσίπρας επαναφέρει στο τραπέζι ιδέες για «κούρεμα χρεών»  αυτή την φορά της πανδημίας, ενώ δεν αποκλείεται στην συζήτηση να γίνει ξανά ο γνωστός γύρος για τον αν έπρεπε να δοθούν κονδύλια εμπροσθοβαρώς ή σταδιακά όπως επέλεξε το οικονομικό επιτελείο.

Οι αριθμοί στις δημοσκοπήσεις πάντως δεν φαίνεται να  ανταμείβουν την αντιπολιτευτική τακτική του Συριζα καθώς στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυρικάκος Μητσοτάκης με 52,7% προηγείται με διαφορά του Αλέξη Τσίπρα (24%) στην έρευνα της Marc για τον Alpha. Ενώ στην ίδια έρευνα το 51,7% δηλώνει που δηλώνει αισιόδοξο  έναντι 44,7%  απαισιόδοξους για το την πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην χώρα το 2021 με πρώτο κριτήριο ψήφου την οικονομία.

Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε ένα πραγματικά καλό από πλευράς οικονομικών επιδόσεων καλοκαίρι, με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ηδη μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού -με Tweet του Γενικού Γραμματέα του κ. Zurab Pololikashvili- καλωσόρισε την πρωτοβουλία αυτή  υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί,  και ότι ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απαραίτητος για την διευκόλυνση των μετακινήσεων και τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Η «λογική» για το κοινό πιστοποιητικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι η εξής: Σήμερα εάν κάποιος θέλει  να μετακινηθεί από ένα Κράτος Α σε ένα Κράτος Β είναι υποχρεωμένος να κάνει κάθε φορά τεστ και να ξοδεύει γι΄αυτό χρήματα αλλά και να μπαίνει σε καραντίνα στο κράτος που φτάνει. Υφίσταται δηλαδή και οικονομικό κόστος και απώλεια  χρόνου και ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα οι διαδικασίες αυτές φορτώνουν τα κράτη με γραφειοκρατία. Προφανώς όποιος δεν θα έχει πιστοποιητικό θα μπορεί και αυτός να ταξιδέψει, αλλά με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, οι οποίες δεν θα καταργηθούν παντελώς (δηλαδή τεστ 72 ώρες πριν και καραντίνα). Εφόσον όμως υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Μητσοτάκη  δεν θα χρειάζεται όποιος εμβολιαστεί  και πάρει το  πιστοποιητικό να κάνει κάθε φορά τεστ, να μπαίνει σε καραντίνα και να ακολουθεί όλες αυτές τις διαδικασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider