Μητσοτάκης: Kαθαρό μήνυμα για την αιγιαλίτιδα ζώνη - H Ελλάδα μεγαλώνει

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Kαθαρό μήνυμα για την αιγιαλίτιδα ζώνη - H Ελλάδα μεγαλώνει

Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

«Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Αποτελεί, ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε. «Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις

«Θέλω η η σημερινή μέρα να είναι μέρα γιορτής γιατί σε πείσμα όσων ισχυρίστηκε ο κ. Βελοπουλος η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική των πολιτικών αρχηγών.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "εάν ήταν αυτονόητη η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια" και τον κατηγόρησε ότι είναι "κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών".

Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τι έγινε το 2018 και είπε ότι ο κ.Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει εισηγήθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

"Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά" είπε ο πρωθυπουργός.

Επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: "Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους". Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. "Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε".

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Βελόπουλο λέγοντας ότι δεν ταυτίζεται με την έννοια του διαβατηρίου ο εμβολιασμός, αλλά η προσκόμιση τέτοιου ενιαίου ευρωπαϊκού αποδεικτικού εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός στην απάντησή του στους αρχηγούς, προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων των δυο κυβερνήσεων στην εξωτερική πολιτική. Ανέφερε ότι έγιναν επί κυβερνήσεώς του δύο συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ, μια πλήρη με την Ιταλία και μια μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, και για πρώτη φορά -όπως είπε- η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τέτοιες συμφωνίες.

"Εμείς το κάναμε, όχι εσείς" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα με την Αλβανία από 2009-10 για την υπογραφή ΑΟΖ επιλύεται σταδιακά αφού η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και μειώνει το αντικείμενο της διαφοράς μας για τον ορισμό ΑΟΖ.

"Έχουμε συμφωνήσει με την Αλβανία να υπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την επίλυση της εκκρεμότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να πάμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο και την είχατε κι εσείς" είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική του κ. Τσίπρα ότι δεν είδε κανένα αποτέλεσμα ως προς την αλλαγή των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία που στηρίζει τα εθνικά συμφέροντα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

"Είναι εσφαλμένο αυτό που είπατε. Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Πομπέο ουδέποτε υπήρξαν τόσο υποστηρικτικές θέσεις για Ελλάδα, και κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Είναι απτά αποτελέσματα ενεργής εξωτερικής πολιτικής". Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "εσείς όχι αμυντική συμφωνία δεν φέρατε αλλά ούτε καν ανταλλακτικά για τα Μιράζ προμηθευτήκατε επί κυβερνήσεών σας" και αναρωτήθηκε αναφερόμενος στις φρεγάτες, εάν θα έπρεπε τώρα να μην πορεύθουμε με ανταγωνιστικές προσφορές από τη στιγμή που θέλουμε καινούργια πλοία. "Τα Rafale είναι διαφορειτκή περίπτωση γιατί είναι μεταχειρισμένα αεροσκάφη που αντικαθιστούν τα Μιράζ 2005" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider