Τα τρία μηνύματα του Juncker

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τρία μηνύματα του Juncker

Τρία σημαντικά μηνύματα έδωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker πριν και μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η αξιολόγηση, το προσφυγικό αλλά και οι επενδύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο αντρών.

Το πρώτο μήνυμα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αφορούσε το θέμα της αξιολόγησης. «Έχετε καταφέρει πολλά και έχετε γυρίσει το παιχνίδι», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Juncker στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίο έπαιξε ρόλο-κλειδί στις περσινές δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, εξήρε την στάση της Ελλάδας από τον περσινό Ιούλιο και έπειτα. Μίλησε για λάθη και από τις δύο πλευρές, χαρακτήρισε ανόητες τις απόψεις όσων ήθελαν την χώρα εκτός Ευρωζώνης και παρατήρησε ότι πλέον η Ελλάδα μπαίνει στον «σωστό δρόμο». Από την άλλη ζήτησε ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία και δημόσια διοίκηση και αυτό όπως σημείωσε μπορεί να γίνει μόνο αν το πρόγραμμα γίνει κτήμα των Ελλήνων και σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως κάτι αναγκαστικό που επιβάλουν οι δανειστές.

Εξαιρετικά σημαντική εκτιμάται και η λιτή αλλά σαφής παρέμβαση του σχετικά με τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης που θα αφορά τα εργασιακά. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Juncker δήλωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων.

Το δεύτερο μήνυμα αφορούσε τις επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει καλύτερη χρήση του προγράμματος που φέρει το όνομα του. Αυτή τη στιγμή στο πακέτο Juncker έχουν ενταχθεί μόλις δύο επιχειρηματικά σχέδια, σημαντικά λιγότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πέρα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (γραμμή 4 του μετρό, σταθμός μεταφορών Ελαιώνα κλπ) μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το τρίτο μήνυμα του Juncker αφορούσε το προσφυγικό και είναι ίσως το θέμα στο οποίο οι θέσεις του βρίσκονται πιο κοντά στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον ελληνικό λαό και σημείωσε πως η χώρα έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν.

Πολιτικοί αναλυτές, γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων, εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Juncker στην Ελλάδα και οι δηλώσεις οι οποίες έκανε δεν αποτελούν μόνο μια έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αποτελούν και μια προσπάθεια πολιτικής κεφαλαιοποίησης της στάσης που τήρησε το περσινό καλοκαίρι με την επιμονή του για την διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. Στάση για την οποία έχει δεχθεί επιθέσεις με τελευταία αυτή του γερμανικού περιοδικού Spiegel που σε προχθεσινό δημοσίευμα του τον κατηγόρησε ως υποστηρικτή του Τσίπρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider