«Μπαρούτι» στις πλατείες και στη Βουλή - «Τσίπρα» δείχνει το Μαξίμου για «νεοαγανακτισμένους»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μπαρούτι» στις πλατείες και στη Βουλή - «Τσίπρα» δείχνει το Μαξίμου για «νεοαγανακτισμένους»
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για διαδηλώσεις, Κουφοντίνα και υπόθεση Καλογρίτσα

Στο «τελευταίο μίλι» της προσπάθειας και με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 3.000 ημερησίως το πολιτικό σκηνικό ξαφνικά πήρε φωτιά. Η ένταση που υπέβοσκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την απεργία πείνας Κουφοντίνα εξελίχτηκε σε μάχες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Από κυβερνητικής πλευράς, χθες ανέβασαν τους τόνους «δείχνοντας» Τσίπρα και προσπάθεια επαναφορά σκηνικού «νεοαγανακτισμένων» στις πλατείες, ενώ το «μπαρούτι» αναμένεται να μεταφερθεί στην Βουλή τις επόμενες μέρες τόσο με το αίτημα σύστασης Προανακριτικής της ΝΔ για το Νίκο Παππά, όσο και την Παρασκευή με την συζήτηση των δύο μονομάχων στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την αστυνομική βία.

«Τη στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» κι από την άλλη κραυγάζουν ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο». Όταν γίνεται κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει και πολιτική ευθύνη, “αναλαμβάνεις το ρίσκο” όπως έχει πει κι ο κ. Τσίπρας», τονίζουν από πλευράς της κυβέρνησης.

«Είναι πλέον προφανές πως τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού δεν ήρθαν από το πουθενά. Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το κλίμα μίσους που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες μέρες με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα αστυνομικών να δέρνουν πολίτη. Η συγκέντρωση που οργανώθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, το Ρουβίκωνα και άλλες αναρχικές "συλλογικότητες" έγινε μέσα σε αυτό το κλίμα. Μαζί αντάμα, σε εποχή πανδημίας με συνθήματα όπως «απαγόρευση στο lockdown και όχι στη ζωή» και “έξω οι μπάτσοι από τη Νέα Σμύρνη».

«Ο μόνος που έχει τη δύναμη να ξεσηκώνει πολίτες -και μάλιστα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης- σε κινητοποιήσεις εν μέσω lockdown, είναι ο ίδιος και η πολιτική του. Είναι η υποκρισία του και ο αυταρχισμός του», απάντησαν από την Κουμουνδούρου. «Άφησε τα νοσοκομεία τόσους μήνες ανοχύρωτα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δίχως στήριξη. Και τώρα έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα. Οδήγησε τη κοινωνία στο πιο αυστηρό, μακροχρόνιο και αποτυχημένο lockdown σε όλη την Ευρώπη. Και τώρα έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα» ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο «γάντι» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αργά χθες το βράδυ, με νέα δήλωση ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης επισημαίνοντας προς «όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

«Μπαρούτι» και στη Βουλή

Το σκηνικό έντασης πάντως αναμένεται να έχει διάρκεια καθώς χθες η ΝΔ ζήτησε χθες την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα και τις τηλεοπτικές άδειες. «Κανείς δεν υιοθετεί άκριτα τίποτα. Η Βουλή όμως έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της να αξιολογεί δικογραφίες που περιέρχονται σε αυτήν από τη Δικαιοσύνη και να προχωρά στη διερεύνηση τους εάν κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», τονίζουν αρμόδιες πηγές.

«Από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε αμελλητί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, διαφαίνεται από την εξέταση των στοιχείων και πληθώρα συνημμένων αποδεικτικών στοιχείων ότι υπήρξε συμπαιγνία δύο κατασκευαστικών εταιρειών, μέσω της αφανούς εταιρείας που συστήθηκε για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας συμφερόντων Καλογρίτσα, προκειμένου η τελευταία να συμμετάσχει στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών του γνωστού νόμου Παππά που ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ.

Από τα εν λόγω στοιχεία, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ευσταθούν απόλυτα οι καταγγελίες που από την πρώτη στιγμή είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση για το διαγωνισμό παρωδία του Υπουργού - καναλάρχη κ. Ν. Παππά, που ως Υπουργός Επικρατείας τότε είχε την αρμοδιότητα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» .

Κοινοβουλευτικές πηγές τονίζουν ότι είναι προφανές ότι από την εξέταση των στοιχείων της δικογραφίας, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα συνημμένα αποδεικτικά στοιχεία περιγράφονται συμπεριφορές που πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή με ταχύτητα για να μην μείνει καμία απολύτως σκιά στο πολιτικό σύστημα για ένα θέμα που αγγίζει σημαντικές πτυχές ακόμη και της δημοκρατικής λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Επιπλέον, επειδή οι εν λόγω υπό διερεύνηση συμπεριφορές του πρώην Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά, φέρεται να έχουν τελεστεί κατά τη διάρκεια της προηγουμένης συνόδου της Βουλής, με αποτέλεσμα να συμπληρώνεται σε σύντομο χρόνο η αποσβεστική προθεσμία της παραγραφής των αδικημάτων, η Βουλή έχει υποχρέωση να ελέγξει σε βάθος την υπόθεση αυτή όχι μέσω εξεταστικής επιτροπής, αλλά διενεργώντας προκαταρκτική εξέταση που έχει αυξημένες δικονομικές δυνατότητες με στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας.

Το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας της 2ης Συνόδου της Βουλής που αν γίνουν θερινά τμήματα στη Βουλή συμπληρώνεται στις αρχές του Καλοκαιριού και αν δεν γίνουν στις αρχές του Φθινοπώρου, επιβάλλει οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα. Ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την κλήση μαρτύρων για την οποία θα αποφασίσει η Επιτροπή.

Folli Follie: «Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ»

Κι ενώ στην υπόθεση του πρώην ισχυρού υπουργού και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επισπεύδει, στην υπόθεση της Folli Follie τηρεί εντελώς διαφορετική στάση.

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η ουσία της υπόθεσης τόσο για τον ενδεχόμενο ρόλο του κ. Μπαλαούρα, όσο και για τον ενδεχόμενο ρόλο της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εξετάζεται ήδη από τη Δικαιοσύνη.

«Συνεπώς, οποιαδήποτε εμπλοκή της Βουλής στη βάση των στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή δεν θα συνέβαλλε αποφασιστικά στη διερεύνηση της υπόθεσης. Αντιθέτως, θα πολιτικοποιούσε περαιτέρω μια υπόθεση που ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ελέγχου της Βουλής. Άλλωστε, η διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή κατά το σκέλος που αφορά τον ενδεχόμενο ρόλο των πρώην Yπουργών κ.κ. Φλαμπουράρη και Χαρίτση που αναφέρονται στη δικογραφία, στηρίζονται σε επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της εταιρίας και πέραν τούτου δεν περιγράφεται κάποια άλλη ουσιαστική ανάμιξη τους.

Αποφασίσαμε λοιπόν να μην προχωρήσουμε με "άκουσα", "είδα", "μου είπαν" κλπ. ενός και μόνο μάρτυρα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανώνυμες αντίστοιχες περιγραφές στην υπόθεση της Novartis που κατέληξε στο φιάσκο Παπαγγελόπουλου. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει πολιτικά υποθέσεις που στηρίζονται μόνο σε μαρτυρίες τρίτων προσώπων και δεν συνοδεύονται και με άλλα αποδεικτικά μέσα. Όσον αφορά το ζήτημα του βουλευτή κ. Αραχωβίτη η διαδικασία θα κινηθεί σύμφωνα με το άρθρο 62 του Κανονισμού της Βουλής και θα εξεταστεί το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του προκειμένου η Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα για την τυχόν εμπλοκή του».

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός μόνος υποκινητής της οργής των πολιτών

Προανακριτική για Νίκο Παππά ζητάει η ΝΔ στη Βουλή – «Όχι» για Folli Follie

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider