Υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης της ΝΔ χρησιμοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ με την ονομασία Ελλάδα 2.0».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινής του δήλωση, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης «αναφέρουν πως η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους, αλλά η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα εύηχα συνθήματα του κ. Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησής του. Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με συρρίκνωση των μισθών, τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε λίγους με παράλληλο περιορισμό κοινωνικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών, του ασφαλιστικού, της Υγείας και της Παιδείας. Όσα δηλαδή έχουν ήδη προδιαγραφεί στην έκθεση Πισσαρίδη.
Όσο για τις, έωλες έτσι κι αλλιώς, εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δημιουργία 180.000 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας, είναι προφανές, ακόμα και αν επαληθευθούν, ότι δεν αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τη στιγμή που οι άνεργοι είναι ήδη 1.150.000, πριν ακόμη λήξει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται η απασχόληση να γυρίσει στο επίπεδο του 2019 μετά από 6 χρόνια. Ο πήχης μπαίνει πολύ χαμηλά, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων που έχει στη διάθεσή του για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη μέρα, αποκρύπτει ότι θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορέσουν να διαβούν αυτή τη γέφυρα. Γιατί, η μέχρι σήμερα διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους, στην ανεργία και την κοινωνία συνολικά στη φτωχοποίηση. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας, στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κρίσιμο κενό στο οποίο συνειδητά η κυβέρνηση τους εγκλωβίζει». καταλήγουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει πως «το «το πρόγραμμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους. Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται».
Δηλώνει ότι θα το αντιπαραβάλει με το δικό του πρόγραμμα, που είναι προϊόν συζήτησης με την ελληνική κοινωνία μέσα από τον ανοιχτό διάλογο σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις ενεργές δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας.
Επίσης χαρακτηρίζει την παρουσίαση της κυβέρνησης ως ανάγνωση «της έκθεσης ιδεών που έθεσε σε διαβούλευση τον Νοέμβριο», «χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι τα 32 δισ. ευρώ θα συνδυαστούν με μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 27 δισ. ευρώ».
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί αοριστολογίες και χωρίς καμία τεκμηρίωση ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ επισημαίνει πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης συσχετίζονται με τις συντηρητικές επιλογές για τα εργασιακά, τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά θέματα της Έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Το ΚΚΕ σημειώνει πως «η "Ελλάδα 2.0", που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο "νέο" που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Περισσού σημειώνει πως «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη "γέφυρα" της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό "super μνημόνιο" του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το "Ελλάδα 2.0" θα ήταν το "Μνημόνιο 5.0". Το ταμείο ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της "πράσινης" ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα.
Τις |ευρύτερες συναινέσεις|, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις αναζητήσει στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων του ευρωενωσιακού τόξου, που στηρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:
«Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας απαιτούν όντως "ρήξη", πρώτα και κύρια, με τη στρατηγική της ΕΕ, της αστικής τάξης και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο τους δικούς του στόχους για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, και όχι στην συναίνεση με την πολιτική που θυσιάζει την υγεία, τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη μίας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναφέρει ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού επί του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για ανάκαμψη.
Η παρουσίαση ενός αθροίσματος υποτιθέμενης κοινοτικής ενίσχυσης, δανεισμού και ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να αυξηθεί επικοινωνιακά το πόσο διάθεσης, συνιστά τον ορισμό της «φούσκας».
Με επικοινωνιακές πομφόλυγες όμως δεν έρχεται ούτε ανάπτυξη, ούτε παραγωγική ανασυγκρότηση. Παρά μόνον πολιτική εξαπάτηση του Ελληνικού λαού ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν.
Το σχέδιο ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που βασίζεται στις αρχές του οικονομικού πατριωτισμού και του εθνικού προστατευτισμού, είναι η μόνη λύση για την εθνική, οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της πατρίδας».