Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σάχ Μουμάτ Κρίσι, ανέλυσε τη θέση της Κίνας για τη σημερινή συνδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το παλαιστινιακό.
Ο Γουάνγκ ανέφερε ότι η βασική αιτία της επιδείνωσης της κατάστασης είναι ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είχε παρεκκλίνει από την αρχική της πορεία και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν εφαρμόζονται . Ειδικότερα, η απόφαση της οικοδόμησης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα πλαίσια των συμφωνιών του Όσλο, έχει φύγει εντελώς από την συζήτηση και αυτό δικαιολογεί εν μέρει την εντατικοποίηση της παλαιστινιακής-ισραηλινής αντιπαράθεσης και τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις.
Για την Κίνα, που σε λίγη ώρα θα είναι επικεφαλής μιας κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας) η διευθέτηση του Παλαιστινιακού είναι αναγκαία για τη συνολική ειρήνευση του μεσανατολικού προβλήματος. Για την Κίνα, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η κατάπαυση του πυρός και η παύση της βίας μεταξύ πολιτών. Στο σημείο αυτό, τόσο ο Γουάνγ, όσο και άλλοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει πολλές φορές τη δυσφορία τους για τις επιλογές των ΗΠΑ να δρουν σε ένα πλαίσιο παρασκηνιακής συνεννόησης με το Ισραήλ, αρνούμενες (και μπλοκάροντας) τις σχετικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η καθυστέρηση αυτή (τελευταία φορά έγινε αυτό την Παρασκευή, 14 Μαΐου) δυσχαιρένει, κατά τον Γουάνγκ, την εξεύρεση μιας δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης.
Η Κίνα πίεσε για συνεδρίαση του ΣΑ - Οι ΗΠΑ αντιδρούσαν
Η Κίνα, ως πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μάιο, ώθησε το Συμβούλιο να πραγματοποιήσει δύο επείγουσες διαβουλεύσεις σχετικά με τη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, και συνέταξε δήλωση Τύπου, σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει το Συμβούλιο να λάβει μέτρα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η Κίνα, το Κατάρ και η Ρωσία είναι οι χώρες που μέσω συντονισμένων δυνάμεων κατάφεραν να φιλοξενήσουν εκπροσώπους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην επερχόμενη συνεδρίαση. Ο ορίζοντας είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση και η Κίνα προσδοκά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα έχει μια ομόφωνη στάση υπέρ της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών και να παροτρύνουν την Παλαιστίνη και το Ισραήλ να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο κεκτημένο των προηγούμενων ειρηνευτικών συνομιλιών και στην κοινή βάση της λύσης των 2 κρατών.
Η Κίνα, στην προσπάθεια αυτή, έχει συγκεντρώσει αρκετούς υποστηρικτές, όπως το Πακιστάν, την Ένωση Αραβικών Κρατών και τον Οργανισμό για την Ισλαμική Συνεργασία, όμως απέχει πολύ από την πολυπόθητη ομοφωνία στο ΣΑ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια σημαντική προσπάθεια από την Κίνα, να εμφανιστεί ως σταθεροποιητικός γεωπολιτικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνέχεια αυτής της προσπάθειας έχει σίγουρα ενδιαφέρον.