Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός των επόμενων μηνών ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός των επόμενων μηνών ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος
Μητσοτάκης
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός των επόμενων μηνών να θεσπισθεί ο πρώτος κλιματικός νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός των επόμενων μηνών να θεσπισθεί ο πρώτος κλιματικός νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα τη στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κοινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα προσδιορίζει συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους για τις επόμενες 10ετίες προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, προβλέποντας για την επίτευξή τους τη συστράτευση της πολιτείας και της κοινωνίας.

«Είναι σημαντικό να καταρτίσουμε έναν οδικό χάρτη για να πετύχουμε το περιβόητο "net zero" για την πατρίδα μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση αυτή θα πρέπει να έχει ολιστική προσέγγιση, καθιστώντας στην προσπάθεια αυτή σύμμαχο την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη στήριξη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να περιγραφεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αυτή η πορεία προς τον μηδενισμό των εκπομπών έως το 2050. Κι αυτό γιατί άλλες τεχνολογίες είναι ώριμες και μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς κρατική στήριξη, ενώ άλλες (όπως οι τεχνολογίες υδρογόνου) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα πρώτα βήματα εφαρμογής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί για τη χώρα μία τεράστια ευκαιρία ώστε να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με τολμηρές αποφάσεις που θα στηρίζονται από το σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση συνιστά ευκαιρία για την ανάπτυξη καλύτερων δουλειών και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, καθώς και για μία καλύτερη σχέσης με το περιβάλλον, η οποία δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.

Η προσπάθεια για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης αφορά ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως συμπλήρωσε, για τον μηδενισμό των εκπομπών, θα πρέπει να γίνουν συνολικές παρεμβάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Δραστικές αλλαγές θα χρειαστούν επίσης στις μεταφορές, τη ναυτιλία, ενώ απαιτείται ο ενεργειακός εκσυγχρονισμός του κτιριακού αποθέματος σε μαζική κλίμακα.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη αναθεώρηση της δέσμευσης της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών έως το 2030, που πλέον ανεβάζει τον στόχο ελάττωσής τους στο 55%, καθιστά απαραίτητη την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Επικαιροποίηση που θα προσαρμόζεται στους πιο φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για την απανθρακοποίηση έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας.

«Στόχος μας είναι να εκπονήσουμε ένα σύγχρονο και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο, που να επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την προτεραιότητα που δίνουμε ως κυβέρνηση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως πρόσθεσε, ο κλιματικός νόμος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προβλέψεις και τομεακούς ενδιάμεσους στόχους, με την προσδοκία ότι θα έχει τη μέγιστη συναίνεση.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, σκοπός είναι όχι μόνο να αντιμετωπισθεί η κλιματική κρίση, αλλά και να μετατραπεί σε ευκαιρία, ώστε να αποτελέσει μία στέρεη βάση για την οικοδόμηση ενός αειοφόρου μοντέλου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής, όπως φαίνεται από τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών κατά 42% έως το 2030.

Μάλιστα, με βάση τη νέα ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση του στόχου μείωσης των εκπομπών στο 55% έως το 2030, ήδη έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του ήδη πολύ φιλόδοξου ΕΣΕΚ. Έτσι, για παράδειγμα, ο στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030, ο οποίος σύμφωνα με το ΕΣΕΚ ήταν 61%, ενδεχομένως να προσεγγίσει έως και το 67% πλέον.

Ο υπουργός επισήμανε πως για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ σχεδιάζεται η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. «Προσπαθούμε επίσης να ξεμπλοκάρουμε το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί σύντομα και να ξεκινήσει να λειτουργεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα των νησιωτικών διασυνδέσεων, όπως επίσης και στο σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών έως το 2030, το οποίο αντιστοιχεί στο 12-15% σχεδόν του κτιριακού αποθέματος. Όπως επισήμανε, στα επόμενα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα εισαχθούν όροι για την προτεραιοποίηση δικαιούχων, όπως η ηλικία του κτιρίου, καθώς και εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια.

Ο κλιματικός νόμος πρέπει να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, πρωτοβουλία της οποίας αποτέλεσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου. «Πρέπει να καταρτίσουμε ένα οδικό χάρτη, με συγκεκριμένα βήματα που θα διαμορφώνουν μία πρόταση η οποία θα πείθει τους πολίτες», επισήμανε.

Όπως πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της χώρας. «Αν δεν προετοιμαστούμε έγκαιρα, φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις θα είναι χειρότερες από αυτές που προκάλεσε η πανδημία», συμπλήρωσε. Στόχος είναι ένα «πράσινο» κοινωνικό συμβόλαιο, για την ισόρροπη ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου από ειδικούς επιστήμονες, σκοπός του οποίου θα είναι να εισηγείται μέτρα πολιτικής στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider