Πολλά είχαν ειπωθεί πριν τη μεγάλη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στη Γενεύη. Αρχικά, είχαν πει πολλά οι ίδιοι. Ο Μπάιντεν είχε πει δημόσια τον Πούτιν δολοφόνο, ο Πούτιν είχε πει ότι η Ρωσία θα αντιμετώπιζε αποφασιστικά κάθε απειλή για την κυριαρχία της, παράλληλα κάνοντας ορισμένες προκλητικές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής συγκέντρωσης στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία και την έκφρασης απογοήτευσης από την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ.
Αυτά και άλλα πολλά συμβάντα είχαν «φτιάξει κλίμα», που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τις δύο συνεντεύξεις Τύπου που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής. Στην πραγματικότητα οι δύο πλευρές μετείχαν στη Σύνοδο θέλοντας πολύ συγκεκριμένα πράγματα και περιμένοντας ελάχιστα η μία πλευρά από την άλλη. Αυτό το διατύπωσε καθαρότερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι «δεν έχει νέες ή παλιές αυταπάτες» για την πολιτική των ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, η σύνοδος κορυφής κατέληξε σε μια σχετικά ήρεμη διαδικασία γιατί είχε προηγηθεί μια διερεύνηση που έδειχνε σε ποια σημεία μπορούσε να υποβαθμιστεί η εχθρική στάση των δύο πλευρών.
Ο πανηγυρικός τόνος του Μπάιντεν
Η πλευρά Μπάιντεν είναι σίγουρα αυτή που οι προσδοκίες της ξεπεράστηκαν περισσότερο. Εξ ου και το χαρμόσυνο Tweet από την πλευρά του Πρόεδρου των ΗΠΑ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας: «Τέλειωσε η δουλειά, παιδιά. Επιστρέφω στον Λευκό Οίκο από το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος. Μετά από μια κουραστική εβδομάδα, είναι σαφές ότι η Αμερική επέστρεψε, οι συμμαχίες μας είναι ισχυρότερες από ποτέ κι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας μαζί με τους συμμάχους μας.»
That’s a wrap, folks. I’m on my way back to the White House from my first overseas trip as president. After a busy week, it’s clear America is back, our alliances are stronger than ever, and we’re ready to tackle the toughest global challenges of our time alongside our allies.
— President Biden (@POTUS) June 17, 2021
Ο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γιατί ο πιο «πρακτικός» στόχος που είχε θέσει, όπως είχε επισημάνει το insider.gr ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία για τους εξοπλισμούς, όμοια με την προηγούμενη START από την οποία είχε αποχωρήσει ο Τραμπ και επανακατοχύρωσε ο Μπάιντεν μόλις εξελέγη. Ουσιαστικά η συζήτηση για τον έλεγχο των εξοπλισμών επιβεβαιώνει ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρχει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και ότι γενικά, οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να κερδίσουν χρόνο και χρήματα ώστε να τα επενδύσουν στο μεγάλο πλάνο ανάκαμψης, των 1.9 τρισ. δολαρίων.
Ένας ανταγωνισμός μεταξύ κυρίων
Η πλευρά Πούτιν έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι οι ημέρες που οι ΗΠΑ μπορούσαν να κρίνουν ή να προσπαθούν να μεταβάλλουν τον τρόπο πολιτικής των αντιπάλων τους έχουν πια παρέλθει. Δεν είναι τυχαία ούτε η αναφορά στο κίνημα Black Lives Matter, ούτε στις αλλεπάλληλες αλλαγές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εποχή Τραμπ στο σήμερα.
Ο στόχος του Πούτιν ήταν να οριοθετηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των 2 χωρών και αυτό επετεύχθη σε κάποιον βαθμό. Το γεγονός ότι η πλευρά Μπάιντεν επέδωσε λίστα με 16 οντότητες και σημεία στρατηγικής σημασίας που θεωρεί «κόκκινη γραμμή» το να χτυπηθούν από κυβερνοεπίθεση, είναι μια νίκη για την πολιτική Πούτιν, ο οποίος κατά το σύνηθες, αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη της Ρωσίας στις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις απέναντι στις ΗΠΑ.
Πάντως έχουμε, έστω και στα σκαριά, μια συμφωνία κυρίων και για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η οποία είναι το κλειδί για τη συντήρηση των κρίσιμων υποδομών σε μια αυτοματοποιημένη εποχή, όπως έδειξε και η επίθεση στην Colonial Pipeline.
Ο δεύτερος στόχος του Πούτιν ήταν να δείξει ότι έχει το προφίλ του παγκόσμιου ηγέτη με επιρροή και η ίδια η ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαιώνει ότι πήρε αυτό που ήθελε. Σίγουρα άκουσε πολλά και από δημοσιογράφους και από τον Μπάιντεν για την υπόθεση Ναβάλνι, για το εσωτερικό της Ρωσίας και για τις φυλακίσεις διαδηλωτών, αλλά τελικά έδειξε ότι είναι κάποιος που οι ΗΠΑ υποχρεωτικά πλέον, τον υπολογίζουν και αυτό είναι ένα σημείο που μπορεί να παίξει ο ίδιος και στο εσωτερικό του ακροατήριο.
Χ ημίχρονο – Τελικό σκορ;
Σε μια πολύ πετυχημένη αναφορά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής δεν είναι ένα αθλητικό γεγονός για να κρατάμε σκορ. Όμως η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ισοπαλία και μάλιστα 1-1. Κανείς από τους δύο δεν «έθαψε» τον ανταγωνισμό κάτω από το χαλί, ενώ έδωσαν και οι δύο από κάτι, εξίσου σημαντικό. Για την ώρα ξέρουμε ότι ο Μπάιντεν σταματά την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Μόσχα για να επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση της ανερχόμενης Κίνας.
Αυτό το «ματς» όμως σίγουρα δεν είναι το τελευταίο. Το αν θα μπορέσει πραγματικά να επιστρέψει κάποια στρατηγική σταθερότητα στη σχέση ΗΠΑ-Ρωσίας, ωστόσο, δεν θα είναι σαφές για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα και θα εξαρτηθεί από τα γεωπολιτικά σημεία που έχουν υπολογίσει ότι θα συνεργαστούν: Ιράν, Συρία, Αφγανιστάν, Αρκτικός Κύκλος. Είναι προφανές, ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν σε όλα. Τουλάχιστον θα μπορεί ο καθένας να πει στο δικό του κοινό ότι προσπάθησε για το καλύτερο.