Το Κυπριακό σε νέα τροχιά - Προβληματίζουν οι κινήσεις Αναστασιάδη

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το Κυπριακό σε νέα τροχιά - Προβληματίζουν οι κινήσεις Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, έδωσαν στην 4η κοινοβουλευτική δύναμη, ΕΛΑΜ (αδελφό κόμμα της Χ.Αυγής) κοινοβουλευτικό ρόλο σε μια ad hoc επιτροπή για το δημογραφικό ζήτημα.

Το ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισαν τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Κύπρο με ποσοστό 27,77%, ενώ το ΕΛΑΜ σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του φτάνοντας στο 6.78%. Έκτοτε η κυπριακή πολιτική σκηνή έχει μπει σε μια εσωτερική αναδιάταξη χωρίς ακόμα να έχουν φανεί τα αποτελέσματα σε σχέση με τις εξελίξεις στο εξωτερικό, τις διεθνείς σχέσεις και τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να επηρεαστούν οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Η υποδοχή του ΕΛΑΜ ως πολιτειακού παράγοντα

Το ΕΛΑΜ, αδελφό κόμμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής, έχει σημαντική αποδοχή στην κυπριακή κοινωνία. Τα εκλογικά ποσοστά του είναι σημαντικά και καθώς φαίνεται, δεν πρόκειται άμεσα να "ξεφουσκώσει". Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, όπως έγινε και στην Ελλάδα το 2012 με τη Χρυσή Αυγή, ανοίγει το ερώτημα αν μπορεί ένα κόμμα με τα ιδεολογικά και -κυρίως- τα πρακτικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής να αναλαμβάνει ρόλους στην πολιτική ηγεσία, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι απόψεις εδώ είναι διχασμένες: άλλοι θεωρούν ότι δεν πρέπει κι άλλοι ότι δεν γίνεται αλλιώς, καθώς η δημοκρατία δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν.

Στην περίπτωση του ΕΛΑΜ δεν έχουμε μόνο ιδεολογική αλλά και πρακτική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί στη χώρα μας ως εγκληματική οργάνωση. Το ερώτημα λοιπόν, είναι ποια εχέγγυα έχουν δοθεί στον κυπριακό κοινοβουλευτισμό σε σχέση με το ΕΛΑΜ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει και να γίνεται πολιτειακός παράγοντας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, ήδη από τον Φεβρουάριο είχε επιλέξει να στηριχθεί στις ψήφους του ΕΛΑΜ στο κοινοβούλιο για να περάσει ο προϋπολογισμός και στη νέα Βουλή, στηρίχθηκε στις ψήφους του ΕΛΑΜ για να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής, την κα. Αννίτα Δημητρίου. Το σύνολο των κινήσεων Αναστασιάδη, που το σχετικό ρεπορτάζ της DW αναφέρει ως "πολιτικές δοσοληψίες με την άκρα δεξιά", ολοκληρώθηκε με την απόδοση της προεδρικής θέσης στη νεοσυσταθείσα ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπής με αρμοδιότητα «το δημογραφικό ζήτημα».

«Δημογραφικό ζήτημα» και Κυπριακό

Η νέα επιτροπή στην οποία προΐσταται το ΕΛΑΜ έχει ως θέμα το δημογραφικό ζήτημα, δηλαδή την κατανομή του πληθυσμού και τη δημογραφική δομή των κυπριακών κοινοτήτων. Χωρίς να έχει γίνει ακόμα σαφές, ποιο θα είναι το σύνολο των αρμοδιοτήτων, ένα μέρος του δημογραφικού ζητήματος της Κύπρου σχετίζεται με τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Μάλιστα είναι πολύ πρόσφατη η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τον σχηματισμό από την πλευρά της ΤΔΒΚ μιας Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, η οποία έχει ως σκοπό τον έλεγχο αιτήσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά για περιουσίες που ανήκουν στα Βαρώσια (την περίκλειστη πόλη-φάντασμα στην Αμμόχωστο). Μέχρι σήμερα κάπου 350 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλλει αίτηση στη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ αναμένεται οι σχετικές αιτήσεις να φτάσουν τις 3.000.

Η πιθανή συμμετοχή του ΕΛΑΜ στη συζήτηση για τα Βαρώσια, από τη θέση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως και η αναβάθμισή του σε πολιτειακό παράγονται, δυσχαιρένει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό.

Η πολιτειακή αναβάθμιση του ΕΛΑΜ συμβαίνει μάλιστα και σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς σήμερα έχει καταφθάσει στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη διχοτομημένη Κύπρο, Γιάνε Χολ Λούτε με σκοπό να ξεκινήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών επανένωσης στη Λευκωσία. Για το σκοπό αυτό ο Λούτε είδε σήμερα τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και σε ξεχωριστή συνάντηση τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρσιν Τατάρ.

Όπως έχουν τα πράγματα και με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, μετά την άτυπη συνάντηση που έγινε στις αρχές Απριλίου στη Γενεύη, το κυπριακό μπαίνει ξανά σε μια νέα ύφεση. Μέχρι τώρα ήταν η διαρκής άρνηση του Τατάρ να συζητήσει με βάση το διεθνές δίκαιο. Αναμένεται, πλέον, στο υπάρχον πρόβλημα να προστεθεί κι ο αστερίσκος της νομιμοποίησης της πλευράς Αναστασιάδη να δηλώνει ότι επιθυμεί μια δίκαιη και ρεαλιστική λύση. Συνεπώς, περιμένουμε ο Λούτε να παραπέμψει στις καλένδες τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κύπρο και, δυνητικά, να μην έχει κανένα αποτέλεσμα η επερχόμενη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτιέρες.

Ο λόγος, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και στο γεγονός ότι ο Γκουτιέρες θα πρέπει να διαπραγματευτεί και με τον Τατάρ στο θέμα της Κύπρου και να συζητήσει στη βάση των 6 σημείων που έθεσε ο τελευταίος στη Γενεύη και μέχρι σήμερα το πρωί, η θέση του Αναστασιάδη ήταν κατά τι ισχυρότερη έναντι του Τατάρ. Αύριο ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider