Τη δέσμευσή του «να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Τα δάση θα ξαναγεννηθούν, οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και η καλύτερη απάντηση στον δικαιολογημένο πόνο και στην οργή των συμπολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται είναι το γεγονός ότι και σε άλλες φυσικές καταστροφής η κυβέρνηση το έκανε, είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα σε λίγες ημέρες –οι ενισχύσεις είναι πιο γενναίες από κάθε άλλη φορά, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός προέτρεψε «η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».
Απόδοση ευθυνών
«Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος, έχουμε πάρει ήδη μαθήματα», είπε ο πρωθυπουργος. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη ώρα, είπε, και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. «Μπορεί να ειναι πολιτικές, επιχειρησιακές, ατομικές, συλλογικές... δεν αφορούν κατ' ανάγκη μόνο σε προσωπα, κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό», πρόσθεσε.
«Λάθη δεν κάνει, μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι στην κρίση «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις επαρκές».
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία
Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και τότε θα κριθεί, απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης σε ερώτημα για πιθανές πρόωρες εκλογές. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις πρόωρες εκλογές ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης.
«Το ότι διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Αυτά τα δυο χρόνια προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις, πιστεύω, με αποτελεσματικότητα. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της οικονομίας, είπε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, ότι τα εισοδήματα θα βελτιωθούν, η χώρα θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και ίσως ξεπεραστούν οι στόχοι που είχαν τεθεί. Οι ευρωπαϊκοί ποροι τα επόμενα 6 χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ. Η χώρα δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δανειστεί ποτέ, και έχει δημοσιονομική ευελιξία, τουλάχιστον και το 2022, για να μπορεί να ασκεί μια πιο επεκτατική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Χυδαία σπέκουλα για τις εκκενώσεις
Για χυδαία σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα social media αλλά και σε κάποια ΜΜΕ γύρω από ζήτημα των εκκενώσεων, μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης. Επικαλούμενος τις πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα της πολιτικής προστασίας στους στόχους της τετραετίας ήταν να εξασφαλιστεί ότι η χώρα θα έχει έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων ο οποίος θα ξεκινά από τη λειτουργία του 112. Άλλες πιο προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, μδεν έχουν τέτοια υπηρεσία, όπως το 112. «Η κουλτούρα εκκενώσεων, αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας. Εγώ και αυτή η κυβέρνηση θα φύγουμε κάποια στιγμή, αλλά το 112 θα μείνει», είπε.
Τα εναέρια μέσα ήταν εκεί
Στο ερώτημα εάν τα εναέρια μέσα είναι αρκετά, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Στον αριθμό των μέσων που διαθέτει η κυβέρνηση και σε αυτά που νοίκιασε για το καλοκαίρι, θα πρέπει να προστεθούν και τα 20 από το εξωτερικό, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Επανέλαβε τις δηλώσεις Χαρδαλιά ότι όλα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα και ήταν εκεί, περιμένοντας ένα άνοιγμα στον καπνό για να επιχειρήσουν. Στο πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας που είχε εγκριθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου πριν τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντικότητη ενίσχυση του στόλου με την απόκτηση καινούριων Canadair και 36 Αir tractors.
«Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανυπόσταστα τα σενάρια για επενδύσεις και ανεμογεννήτριες στα καμμένα
Παντελώς ανυπόστατη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συζήτηση για επενδύσεις στην καμμένη έκταση στο Τατόι και ανεμογγενήτριες στη Βόρεια Εύβοια. Όπως είπε, το Σύνταγμα επιτάσσει μια καμμένη έκταση να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα, πράγμα που θα συμβεί με ΠΝΟ που θα εκδοθεί σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει στο άρθο 24 να γίνονται παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία, οπότε «δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμμογενήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση». Πρόσθεσε ότι «αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογγενητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας οι οποίες να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Οι ανεμογγενήτριες είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών με τη χρήση του ήλιου και του ανέμου».
Εμπρησμοί
Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, είπε ο πρωθυπουργός. «Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα». Είναι βέβαιο ότι πολλές από τις πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, αλλά «δεν έχουμε στοιχεία αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Το γεγονός, πάντως, ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο».
Νέα μονάδα δασικών επιχειρήσεων με 500 πυροσβέστες
Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα κίνητρα και εργαλεία που προσφέρει για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία αποκατάστασης, όπως ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία θα αναλαμβάνουν έργα αναδάσωσης και θα παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχει ήδη κατάλογος έργων και θα αρχίσει μια κατανομή.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις με ορίζοντα τον χειμώνα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η τάχιστη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων που θα ονομαστεί ΕΜΟΔΕ. Θα είναι πυροσβέστες, παλιοί, υφιστάμενοι και νέες προσλήψεις με απώτερο σκοπό να στελεχωθεί με 500 άτομα στην αρχή. «Θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022» είπε.
Δείτε την ενημέρωση του πρωθυπουργού: