Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν τα τηλέφωνα σε υποψήφιους υπουργούς και υφυπουργούς για τον πρώτο μεγάλο, όπως όλα δείχνουν ανασχηματισμό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11:00 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη οικονόμου.
Έναν ανασχηματισμό που εξελίχθηκε σε θρίλερ, αφού χθες το πρωί, ενώ υπήρξε και έμμεση επιβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κι ενώ οι πληροφορίες έφεραν τον Πρωθυπουργό να έχει έτοιμες τις αλλαγές επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, μπήκε στον «πάγο» για αρκετές ώρες, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι τελικά δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε κανονικά η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα γίνει με τους νέους υπουργούς την Πέμπτη.
Τον ανασχηματισμό δεν διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χθες υπογράμμισε ότι «η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της Κυβέρνησης, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει, σε όλη της την έκταση, τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι, έτσι ώστε να πηγαίνουμε την Πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας».
Τα σενάρια του ανασχηματισμού, θέλουν τις αλλαγές να αφορούν σημαντικά μεν αλλά όχι σε όλη την έκταση του υπουργικού συμβουλίου υπουργεία δε, καθώς αρκετοί κορυφαίοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μάλλον παραμένουν στην θέση τους.
Μια από τις δομικές αλλαγές αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, με επικρατέστερο σενάριο την τοποθέτηση εκεί του έμπιστου Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος θα συνεχίσει να έχει τις αρμοδιότητες που έχει και ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σκυλακάκης που απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το πρόσωπο-κλειδί για να πάρει μπρος το ταχύτερο ο τομέας της Ανάπτυξης και να «ρολάρει» ομαλά, και χωρίς κραδασμούς, το δύσκολο κομμάτι απορρόφησης των κονδυλίων του «Ελλάδα 2.0» και του ΕΣΠΑ.
Αλλαγές είναι πιθανόν να υπάρξουν στα υπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας, και Υγείας. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν θα μετακινηθεί και που, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ένας από τους πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού, που ίσως αποδειχθεί η «Ιφιγένεια» του κυβερνητικού σχήματος. Επικρατέστερος σε αυτή την περίπτωση ο αθόρυβος Λευτέρης Οικονόμου, με γνώση του χώρου, της ανθρωπογεωγραφίας και των ισορροπιών , σε έναν γενικά δύσκολο τομέα.
Οι καραμπόλες μπορεί να αλλάξουν θέση στον Μάκη Βορίδη, που έχει αποδεχτεί ‘στρατιώτης’, ενώ ερωτηματικό παραμένει και η έμπειρη υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αλλαγή σκυτάλης είναι πιθανό να υπάρξει και στο μικρό μεν , ευαίσθητο δε, χώρο του Αθλητισμού όπου ο Λευτέρης Αυγενάκης έκλεισε ήδη δύο χρόνια θητείας.
Βέβαιη, όσο κι αν δεν του αρέσει, με εντολή γιατρού, θεωρείται η μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλο υπουργείο, καθώς η Πολιτική Προστασία δοκίμασε τις ανθρώπινες αντοχές του.
Ερωτηματικό για την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου, εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η συμμετοχή «καραμανλικών» όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Την ίδια στιγμή σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει με ασφάλεια εάν ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις ‘ενέσεις’ με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς που όμως δεν προέρχονται από τον παραδοσιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την κεντροαριστερά.
Μια σειρά από υφυπουργούς που κλείνουν ήδη δύο χρόνια στο πόστο τους είναι πιθανό να αντικατασταθούν από την δεξαμενή της ΚΟ της ΝΔ, ικανοποιώντας το αίτημα για πιο «νεοδημοκρατικό ανασχηματισμό», ενώ ερωτηματικό είναι εάν θα υπάρχουν και «γεωγραφικού» τύπου κριτήρια.
Δηλαδή εάν θα επιλεγούν π.χ. βουλευτές από περιοχές που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και σήμερα δεν εκπροσωπούνται, όπως είναι πχ η Κοζάνη, η Εύβοια, η Αχαΐα, ο Έβρος, τα νησιά, και η Β’ Πειραιά.