Πλήρη και αναλυτικό κατάλογο με τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται σε όλες τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε δύο σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη και του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη.
Ο υφυπουργός, τόνισε πως για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία νέα φιλοσοφία, αυτή της ταχύτατης ανταπόκρισης και αντίδρασης, με στόχο την αποτελεσματική αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και την αποφυγή κάθε γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Σχετικά με την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων ανά περιοχή, ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε πως πριν τα αντιπλημμυρικά έργα προηγούνται τα αντιδιαβρωτικά, και στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις περιοχές έχουν υλοτομηθεί και απομακρυνθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα τα επικίνδυνα δέντρα από το εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο και παρέμειναν εκεί μόνο όσα είναι απαραίτητα για την κατασκευή των έργων και όσα μπορούν να διατεθούν στους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών. Ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου, είναι σε εξέλιξη πολλά αντιδιαβρωτικά έργα σε πολλές περιοχές.
Ειδικότερα για την Αττική ο υφυπουργός ανέφερε πως για τα Μέγαρα, το Αλεποχώρι και τα Γεράνεια, όπου είχαμε καμένα εδάφη δασικών εκτάσεων 46.738 στρεμμάτων, η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα ολοκληρώθηκε, ενώ έχει θεωρηθεί, έχει εγκριθεί και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες τα τεύχη δημοπράτησης για τα αντιπλημμυρικά έργα, με στόχο εντός των επόμενων ημερών να ξεκινούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσα από τον κωδικό του site φυσικών καταστροφών της Περιφέρειας Αττικής. Σε Βαρυμπόμπη, Κρυονέρι και Τατόι, έχουμε 83.560 στρέμματα καμένης γης. Τα αντιδιαβρωτικά έργα είναι προϋπολογισμού 18.285.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και χάρη στον θεσμό του αναδόχου της αποκατάστασης και αναδάσωσης, εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η υλοποίηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας.
Σε Βίλια και όρος Πατέρα, έχουμε μια έκταση 97.256 στρεμμάτων καμένων. Η σύνταξη μελέτης ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, και εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν και εκεί τα αντιδιαβρωτικά έργα. Επίσης στο δασαρχείο Λαυρίου έχουμε 5.308 στρέμματα. Ολοκληρώθηκε η μελέτη, εγκρίθηκε η μελέτη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της δημοτικής ενότητας Κερατέας και εντός Νοεμβρίου ξεκινούν και εκεί τα έργα.
Για την Βόρεια Εύβοια, ο υφυπουργός ανέφερε πως στην περιοχή της λίμνης του Μαντουδίου και της Αγίας 'Αννας, έχουμε μια καμένη έκταση 318.000 στρεμμάτων, ενώ στην περιοχή Ιστιαίας-Αιδηψού έχουμε 189.000 στρεμμάτων καμένη έκταση. Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες. Έχουν θεωρηθεί και εγκριθεί και οι πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων και οι δύο μελέτες αντιπλημμυρικών για το δασαρχείο της Λίμνης, όπως επίσης και τέσσερις μελέτες αντιδιαβρωτικών και δύο αντιπλημμυρικών για το δασαρχείο της Ιστιαίας. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση και των πέντε μελετών αντιδιαβρωτικών έργων στις περιοχές του δασαρχείου της Λίμνης με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων την 14η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Επίσης γίνονται τα αντιδιαβρωτικά έργα σε δύο κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής, στη Σηπιάδα και στο Αχλάδι. Αυτά τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν στις 17 και 18 Δεκεμβρίου αντιστοίχως. Στην περιοχή του δασαρχείου Ιστιαίας, έχουν υλοποιηθεί και σχεδόν ολοκληρώνονται τα έργα της πρώτης αντιδιαβρωτικής μελέτης και ξεκινά κατ' επιλογή και κατά προτεραιότητα επικινδυνότητας η εφαρμογή των έργων στις υπόλοιπες υδρολογικές λεκάνες.
Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, την Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο ανέφερε πως εκεί έχουμε 120.000 στρέμματα καμένα και θα υλοποιηθούν αντιδιαβρωτικά έργα προϋπολογισμού 4.318.000 ευρώ. Η μελέτη έχει σταλεί για θεώρηση και έγκριση. Εντός των ημερών θα εγκριθεί και θα ξεκινήσουν τα έργα. Έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί σε 32 επικίνδυνα σημεία και είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες καθαρισμού συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στο σύνολο των υδατορεμάτων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Παράλληλα, όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που υπήρχαν στην περιοχή, καθαρίζονται και συντηρούνται.
Στην Κόρινθο, τα έργα αφορούν 17.214 στρέμματα, ενώ εντός των αμέσως επόμενων ημερών ξεκινά η υλοποίηση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Ήδη έχουν υλοποιηθεί οι καθαρισμοί και ξεκίνησαν τα υποστηρικτικά για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα στη περιοχή του Σχίνου.
Στην Αχαΐα όπου είχαμε 4.000 καμένα στρέμματα στη Ζήρια, έχουν πραγματοποιηθεί καθαρισμοί στα έντεκα σημεία που κινδύνευαν και ξεκινάνε άμεσα και τα αντιδιαβρωτικά, διότι η μελέτη βρίσκεται πλέον στο στάδιο της έγκρισης για 3.500 στρέμματα.
Στην Αρκαδία, όπου είχαμε στη Γορτυνία 57.000 καμένα στρέμματα, εντός Νοεμβρίου ξεκινούν και εκεί τα αντιδιαβρωτικά έργα προϋπολογισμού 730.000 ευρώ. Στη Λακωνία που είχαμε 104.000 καμένα στρέμματα γης, αναμένουμε την έγκριση του τεχνικού δελτίου από τον Κωδικό Φυσικών Καταστροφών, αλλά η υλοποίηση και η ολοκλήρωση των έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας πρώτης προτεραιότητας θα έχουν ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε ο κ. Αμυράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ