Η Δανία, η Κόστα Ρίκα, τα νησιά Μάρσαλ και έξι άλλες χώρες κάλεσαν σήμερα τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειές τους θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη διάσκεψη COP26 στη Σκωτία.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα ολοένα και πιο επιτακτικά αιτήματα από επιστήμονες για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνουν τις πιέσεις στους αξιωματούχους που θα συναντηθούν στη Γλασκώβη αργότερα αυτό τον μήνα για να συζητήσουν ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές τους σε άνθρακα.
«Το παράθυρο για ανάληψη δράσης για το κλίμα κλείνει γρήγορα», ανέφερε η επιστολή, την οποία είδε το Reuters, που εστάλη στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και προεδρεύοντα της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων κρατών.
Οι ηγέτες της G20 θα έχουν σύνοδο κορυφής στην Ιταλία στις 30-31 Οκτωβρίου. Η κλιματική αλλαγή θα είναι ψηλά στην ατζέντα, με βαθιές διαφορές αναφορικά με τις γρήγορες μειώσεις των εκπομπών που σύμφωνα με τους επιστήμονες χρειάζονται για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η συνεδρίαση στη Ρώμη «θα δώσει τον τόνο» για την COP26, που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, ανέφερε η επιστολή. Στις υπογράφουσες χώρες περιλαμβάνεται επίσης η Γρενάδα, που όπως και τα νησιά Μάρσαλ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κλιματικές επιπτώσεις όπως καταιγίδες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μαζί με τη Σουηδία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Εσθονία και την Ιρλανδία.
Απεσταλμένοι για το κλίμα από τη Βρετανία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ κάνουν μια διπλωματική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να εξασφαλίσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις εγκαίρως για τη σύνοδο.
Ωστόσο η συναίνεση φαίνεται να απέχει πολύ. Πηγές δήλωσαν χθες ότι ενώ απομένουν μόλις μερικές ημέρες έως τη σύνοδο της G20, οι χώρες συνεχίζουν να είναι διχασμένες για τη δέσμευσή τους να απομακρυνθούν σταδιακά από τον άνθρακα.
Στο μεταξύ, μια ομάδα αναπτυσσόμενων χωρών εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ανακοίνωση επικρίνοντας τις ανεπτυγμένες χώρες για το ότι αναμένουν οι φτωχότερες χώρες να δεσμευτούν σε αυστηρότερους στόχους για εκπομπές όταν οι πλούσιες χώρες παραβιάζουν τις δικές τους υποσχέσεις για μείωση του CO2.
Η ομάδα αυτή, που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, είπε επίσης ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν έχουν φέρει εις πέρας στις δεσμεύσεις τους για 100 δισεκ. δολάρια τον χρόνο έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Η επιστολή τους καλεί την G20 να αυξήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις για το κλίμα, κάτι που ορισμένα μέλη της, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία, έκαναν νωρίτερα φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ