Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με βάση τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο "health world 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημίας - η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.
Εκτός από την ενίσχυση των κονδυλίων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν σύντομα συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παίρνοντας τις καλές τεχνικές που έχει ο ιδιωτικός τομέας και εντάσσοντάς τες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σύμπραξη σε επίπεδο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και γιατρών, εξήγησε ο υπουργός.
Ο ΕΟΠΠΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε πως «η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα των ασφαλισμένων του». Καλύτερη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων σημαίνει ότι θα επιδιώξουμε να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στις παρεχόμενες υπηρεσίες, είπε και πρόσθεσε πως οι πάροχοι «θα αποζημιώνονται, βάσει των ποιοτικών δεικτών της υπηρεσίας την οποία θα προσφέρουν».
Στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία, τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως θα υπάρχουν ποιοτικοί δείκτες «που απλά σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε την υπηρεσία που ζητάμε και θα την πληρώνουμε στην πραγματική της αξία. Οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν παρόχους που δεν τους τηρούν να βγουν από τον ΕΟΠΠΥ και άλλους να παραμείνουν στον οργανισμό και να αμείβονται για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν», τόνισε.
Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο που θα γίνεται στον ΕΟΠΠΥ, ώστε να ελεγχθεί η δαπάνη, θα μεταφερθεί σιγά-σιγά και στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματική δαπάνη και εκεί, επισήμανε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «έτσι θα δούμε που υπάρχει σπατάλη, προκειμένου να μπορέσουμε να την ελέγξουμε».
Είναι πρόβλημα να υπάρχει ένα clawback στο φάρμακο, το οποίο υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα, είπε ο ίδιος και ανέφερε: «Θα μειώσουμε το clawback, αυτό είναι δέσμευση και για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει δεσμεύσεις έως το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής, εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Τα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, όπως είπε υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως η βάση των μέτρων αυτών θα είναι έλεγχος κατανάλωσης κάτι που σχετίζεται με την συνταγογράφηση από τους γιατρούς, αλλά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες ώστε να παίρνει το κράτος τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, που για κάθε εταιρεία μπορούν να προϋπολογιστούν και τμήμα που θα ασχοληθεί με το τι φάρμακα και ποια φάρμακα χρειάζεται να αποζημιώνονται.
«Δεν θα είμαστε δογματικοί, θα υπάρξουν και φάρμακα που θα πρέπει να μεταφερθούνε από τη λίστα αποζημίωσης στην λίστα μη αποζημίωσης. Θέλουμε να αποζημιώνουμε τα φάρμακα των πολιτών που θα είναι πραγματικά χρήσιμα για την υγεία τους. Με όλα αυτά, τα ρεαλιστικά μέτρα αποσκοπούμε να φτάσουμε στο σημείο της μείωσης που θα μας δείξει ποία είναι η ανάγκη για τη φαρμακευτική δαπάνη» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις τόνισε: «Θα ελέγξουμε τους θανάτους, οι οποίοι υπάρχουν αρχικά σε ΜΕΘ και αφορούν όλες τις ασθένειες- δεν το συνδυάζουμε με covid ή noncovid περιστατικά. Για να δούμε που υπήρξε δευτερογενής αιτία λοίμωξης. Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα πούμε την αλήθεια όσον αφορά στα στοιχεία. Αυτά θα μας βοηθήσουν πρώτα απ' όλα να γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».
Από τα πραγματικά στοιχεία θα μελετήσουμε -παρότι ήδη γνωρίζουμε ότι πιθανότατα οι νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν να κάνουν τόσο με την τήρηση της αντισηψίας όσο και σε λιγότερο ίσως βαθμό με την υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών, τις ακριβείς αιτίες του προβλήματος, κατέληξε.
Για τις κλινικές δοκιμές στη χώρα μας, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως αυτές θα συνδυαστούν με το αναπτυξιακό clawback και δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κομμάτι της γραφειοκρατίας», που αφορά κυρίως -όπως είπε- τον χώρο των νοσοκομείων, ώστε πραγματικά να προσελκύσουμε πολύ περισσότερες κλινικές δοκιμές και στη χώρα μας.
«Και αυτό θα γίνει, όχι με γνώμονα μόνο τα χρήματα που αντί για 50 ή 60 εκατομμύρια ευρώ που κερδίζουμε σήμερα, μπορούμε να φτάσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρώ που κερδίζει το Βέλγιο, αλλά γιατί είναι άδικο και για τους Έλληνες ασθενείς να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κλινικές δοκιμές που για πολλούς από αυτούς -λόγω και της ασθένειας τους- είναι ο μόνος τρόπος να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή θεραπεία» τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ