Με χαλαρή διάθεση και δείχνοντας ότι τα έχει βρει με τον εαυτό της εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή ειδήσεων του DW News Μαξ Χόμφαν στην καγκελαρία, λίγο πριν από την αποχώρησή της από την ενεργό πολιτική.
Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να απαντήσει ποιες ήταν σε προσωπικό επίπεδο οι δύο πιο δύσκολες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη θητεία της: το προσφυγικό, ειδικότερα η φυγή ανθρώπων από τη Συρία και τις γειτονικές χώρες, καθώς και η κρίση του κορονοϊού. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως παρατήρησε η καγκελάριος Μέρκελ, επηρεάστηκαν άμεσα ζωές και «ανθρώπινες μοίρες».
Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η Γερμανία κατάφερε να διαχειριστεί την άφιξη 80.000 προσφύγων στη χώρα το 2015, όταν μάλιστα είπε την περίφημη φράση «Θα τα καταφέρουμε», η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: «Ναι, τα καταφέραμε!». Όπως προσέθεσε δεν ήταν όλα «ιδανικά», ωστόσο σημαντική ήταν η συμβολή δημάρχων και εθελοντών στη διαχείριση της κατάστασης.
«Έχουμε θαυμάσια παραδείγματα ανθρώπων που προοδεύουν, όταν σκέφτομαι τους αποφοίτους γυμνασίου…», ανέφερε η καγκελάριος Μέρκελ έχοντας κατά νου παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε γερμανικά σχολεία. «Φυσικά όμως δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσει η Ευρώπη ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης», πρόσθεσε με διάθεση αυτοκριτικής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κρίση της αμφισβήτησης των διεθνών οργανισμών από πολλούς στον κόσμο. «Για μένα ήταν πάντα σημαντικό, και πάντα προσπαθούσα, να ενισχύσω τον ρόλο διεθνών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κ.ά», παρατήρησε.
Σχετικά με το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε πολύ πιο γρήγορα». «Πρέπει να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις επιστημονικές εκτιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ κοντά στον 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη», τόνισε.