Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες για το αίτημα της πρώτης για την απόκτηση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την επιστροφή των πληρωμών για τα αεροσκάφη F-35 που δεν παρέδωσαν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ενημερώνοντας ότι Τουρκική αντιπροσωπεία έχει σταλεί στην Ουάσιγκτον για το σκοπό αυτό.
«Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου μας βρίσκεται τώρα στις ΗΠΑ για να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα με τους ομολόγους τους», είπε ο Χουλουσί Ακάρ σε κοινοβουλευτικό πάνελ στις 16 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη Ηurriyet, ενώ υπερασπιζόταν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας για το 2022. Οι τρέχουσες συνομιλίες έχουν στόχο να συζητήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας να ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις της με την αγορά νέων F-16.
Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα F-35 λόγω της απόκτησης των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και τα μαχητικά που πλήρωσε η Τουρκία δεν παραδόθηκαν, ο Ακάρ είπε: «Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η τουρκική και η αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου 2021. Οι απόψεις και τα αιτήματά μας μεταφέρθηκαν για την αποζημίωση των πληρωμών που έκανε η Τουρκία για τα F-35 και άλλες ζημιές που υπέστη».
Η Τουρκία λέει ότι πλήρωσε 1,4 δισ. δολάρια για πέντε αεροπλάνα και ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν τα χρήματα μετά την επίσημη αποπομπή της από το πρόγραμμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτές οι συνομιλίες περιγράφονται ως τεχνικές και θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή νομικών συμβούλων, δικηγόρων και ειδικών.
«Συμφωνήθηκε ότι αυτές οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στις αρχές του 2022 στις ΗΠΑ για να έχουν λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα», δήλωσε ο Ακάρ.
Θετική διάθεση για πωλήσεις F-16
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία και οι ΗΠΑ μιλούν επίσης για το πρόσφατο αίτημα της πρώτης για την απόκτηση 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της, ενημέρωσε ο Ακάρ.
Η Τουρκία υπέβαλε το επίσημο αίτημα στις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός. «Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μια θετική προσέγγιση. Αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθώς η διαδικασία πρέπει να περάσει από την έγκριση του Κογκρέσου. Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, τότε η Τουρκία θα πρέπει να αξιολογήσει άλλες επιλογές για την ασφάλειά της σε ένα περιβάλλον γεμάτο απειλές».
Αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα για να προχωρήσει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης για τα F-16. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν μήνες προτού υποβληθούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τους S-400, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει τον εναέριο χώρο της μέσω συστημάτων αεράμυνας από τη δεκαετία του 1990 και ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια των S-400 υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2017.
«Οι S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται οι S-300», υποσχέθηκε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα συστήματα αεράμυνας S-300 μαζί με κάποιες χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το ΝΑΤΟ, ωστόσο, λέει ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ ως μέρος του ολοκληρωμένου συμμαχικού συστήματος αεράμυνας.
«YPG και PKK είναι το ίδιο»
Σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG στη βόρεια Συρία, ο Ακάρ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι συνεχίζουν να εξηγούν στις ΗΠΑ και σε άλλους συνομιλητές ότι το YPG και το PKK είναι το ίδιο καθώς και ότι και οι δύο είναι τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι το PKK και το YPG είναι το ίδιο πράγμα. Ακόμη και ορισμένοι αρχηγοί των τρομοκρατών έχουν ομολογήσει ότι οι λεγόμενοι επιτόπιοι διοικητές τους στη Συρία υπηρετούσαν στο παρελθόν για το PKK. Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν την ανάγκη να τερματιστεί η σχέση των ΗΠΑ με το YPG κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στη Γερουσία των ΗΠΑ», είπε.
Η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της για την ασφάλεια των συνόρων και των πολιτών της, επανέλαβε ο υπουργός, δεσμευόμενος ότι ο τουρκικός στρατός θα ανταποκριθεί σε κάθε είδους επίθεση ή παρενόχληση από τους τρομοκράτες.