Μήπως «μαζεύονται» πολλοί αντίπαλοι δεξιά του Μακρόν;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μήπως «μαζεύονται» πολλοί αντίπαλοι δεξιά του Μακρόν;
Μετά τον Ζεμούρ, η Βαλερί Πεκρές γίνεται η πρώτη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας που «κοιτάζει στα μάτια» τον Μακρόν και στοχεύει εκεί που απέτυχε η Μαρίν Λεπέν.

Μήπως «μαζεύονται» πολλοί αντίπαλοι δεξιά του Μακρόν;

Ο Εμμανουέλ Μακρόν πλέον βλέπει πολλούς αντιπάλους δεξιά του. Μετά την Μαρίν Λεπέν, με την οποία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, εμφανίστηκε ο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των δύο -προτάσσοντας κυρίως την αντι-μεταναστευτική ατζέντα του- και οι Ρεπουμπλικάνοι, το ιστορικό δεξιό κόμμα της Γαλλίας, απαντούν με την Βαλερί Πεκρές.

Μια «σιδηρά κυρία» στο τιμόνι της Γαλλικής Δεξιάς

Η Βαλερί Πεκρές, η οποία είναι περιφερειάρχης της Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι, πέτυχε μια θριαμβευτική νίκη επί των προγνωστικών για την υποψηφιότητα για την Προεδρία εκ μέρους του κόμματος LR (Οι Ρεπουμπλικάνοι) νικώντας φαβορί όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit..

Η 54χρονη πολιτικός θεωρείται ότι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ματαιώσει την επανεκλογή του Emmanuel Macron τον Απρίλιο και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κόμμα του στρατηγού Ντε Γκωλ, του Ζωρζ Πομπιντού, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί θα έχει μια γυναίκα υποψήφια για να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές», είπε η Πεκρές σε προεκλογική συγκέντρωση του κόματος το περασμένο Σάββατο, δηλώνοντας την πολιτική συνέχεια με τον παραδοσιακό γκωλισμό του κόμματος LR, αν και γενικά θεωρείται μετριοπαθής.

Όταν την ρώτησαν από τους Financial Times πώς περιγράφει τον εαυτό της, αυτή απάντησε «δύο τρίτα Ανγκελα Μέρκελ και ένα τρίτο Μάργκαρετ Θάτσερ» και συμπλήρωσε ότι «οι αντίπαλοί μου με αποκαλούν Σιδηρά Κυρία».

Την Πεκρές στηρίζει από το LR o πρώην Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί ενώ δημοσκοπικά ανεβαίνει από βδομάδα σε βδομάδα. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσκόπηση από την Le Figaro έδινε στην Πεκρές 17% στην πρόθεση ψήφου και ισοβαθμία με την Μαρίν Λεπέν και στον Μακρόν 25% για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτή την εβδομάδα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το BFM TV, την L'Express και το SFR, δίνει στην Πεκρές 20% και στον Μακρόν 23%, ενώ μένουν πίσω η Λεπέν και ο Ζεμούρ. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση τη βγάζει και φαβορί για τον δεύτερο γύρο με 52% έναντι 48% του Μακρόν. Αυτή είναι και η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει ήττα του Μακρόν, μέχρι στιγμής.

Τι προσφέρει η Πεκρές που δεν προσφέρει ο Μακρόν;

Η Πεκρές έχει ένα στιβαρό κεντροδεξιό μείγμα πολιτικής που έλκει ψηφοφόρους από όλο το φάσμα από το κέντρο ως την ακροδεξιά. Θεωρείται αφενός ο κατάλληλος άνθρωπος για να «επαναπατρίσει» τους λευκούς μικροαστούς ψηφοφόρους του LR οι οποίοι πλέον έχουν ανοιχτή αντιπάθεια προς τους μουσουλμάνους μετανάστες και έλκονται από την Λεπέν και τον Ζεμούρ. Εξ ου και η βασική της πρόταση για τη μετανάστευση είναι διπλάσιες ποινές για σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε «δύσκολα προάστια», όπου η αστυνομία βρίσκεται συχνά σε κίνδυνο.

Για να τραβήξει ψηφοφόρους από την πλευρά του Μακρόν, η Πεκρές δεσμεύεται ότι θα προβεί σε οικονομική μεταρρύθμιση και δημοσιονομική ορθοδοξία, θέματα που αγαπά να ακούει η γαλλική δεξιά. Για τον λόγο αυτό κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «έκανε επιδρομή» για να καταβροχθίσει τα χρήματα των φορολογουμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει δεσμευτεί ότι θα περικόψει 200.000 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων από τη διογκωμένη δημόσια διοίκηση της χώρας - κάτι που ο Μακρόν υποσχέθηκε αλλά απέτυχε να κάνει κατά τη διάρκεια της πενταετίας του ως Πρόεδρος.

Κινδυνεύει όντως ο Μακρόν;

Η αλήθεια είναι ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν αντιπροσωπεύει έναν νέο-γκωλισμό στην γαλλική πολιτική σκηνή ο οποίος είναι κράμα παραδοσιακών γαλλικών πολιτικών της Δεξιάς με neo-con στοιχεία γύρω από τον ρόλο της Γαλλίας στην Ε.Ε. και στον κόσμο, σε σχέση με τις πρώην αποικίες της αλλά και ως προς την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.

Αυτή η πολιτική έχει «βρει τοίχο» με την πανδημία και με τις αλλαγές που συντελούνται στη μετα-Μέρκελ εποχή στην Ε.Ε. Ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να ηγηθεί ενός σχεδίου της Γαλλίας για την Ε.Ε. αν και καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες. Αυτό που θα του στοιχίσει πολιτικά είναι η εξέλιξη των σχέσεων με ΗΠΑ και Μ. Βρετανία. Η συμφωνία AUKUS έκανε πολύ αρνητικό «γκελ» μεταξύ των ψηφοφόρων του Μακρόν, ενώ πρόσφατα "αμφισβητήθηκε" από τις ΗΠΑ και η συμφωνία με την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι ακόμα η Γαλλία δεν έχει απαντήσει αποφασιστικά κάνοντας άλλες κινήσεις προς την Ε.Ε. για τη σύσφιξη των σχέσεων και την καθοδήγηση του ευρωπαϊκού μπλοκ (τώρα που έφυγε η Μέρκελ) αφήνουν πολύ χώρο στην υπόλοιπη γαλλική δεξιά να «παίξει» με τις αντιφάσεις του Μακρόν.

Η Πεκρές για την ώρα μοιάζει η ιδανική υποψήφια για να αντιπροσωπεύει τη Μαριάν (προσωνύμιο της Γαλλικής Δημοκρατίας) στη νέα εποχή. Είναι ιδανική αστή υποψήφια που προέρχεται από ένα παραδοσιακό γκωλικό πολιτικό υπόβαθρό και μπορεί να δώσει έναν τόνο αυστηρότητας χωρίς να είναι ανοιχτά και επιθετικά ξενοφοβική ή ρατσίστρια.

Ο Μακρόν έχει τον χρόνο που περνά να δουλεύει εναντίον του καθώς η όποια φθορά παρουσιάζεται δεν αντισταθμίζεται από αυτά που θέλει το γαλλικό κοινό. Σίγουρα, λοιπόν, έχουμε μπει σε μια κούρσα-μαραθώνιο, στην οποία η Βαλερί Πεκρές έχει κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider