Τελευταία ενημέρωση: 18:02
Αδιάκοπες είναι οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρότερων δυνάμεων του κόσμου για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη και την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι χώρες της Δύσης ζητούν αποκλιμάκωση των κινήσεων της Μόσχας στην περιοχή.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εναλλακτικές ροές ενέργειας από την ΕΕ;
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ «δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την συνεχή, επαρκή και έγκαιρα χρονική παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ από διάφορες πηγές ανά τον κόσμο, ώστε να μην υπάρξουν σοκ στα ενεργειακά αποθέματα, όπως θα μπορούσε να συμβεί από μια περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει η Κομισιόν μετά από την επικοινωνία Μπάιντεν - φον ντερ Λάιεν.
Η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως «ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται για τον συνεχή, επαρκή και έγκαιρο εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποφευχθούν διαταραχές του εφοδιασμού, όπως εκείνες που μπορεί να προκύψουν από μια νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της ΕΕ. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από διάφορες πηγές σε όλο τον κόσμο. Βραχυπρόθεσμα, το ΥΦΑ μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για τη βελτίωση της διαφάνειας και της χρήσης των τερματικών σταθμών ΥΦΑ στην ΕΕ».
Σημειώνεται πως οι Financial Times ανέφεραν σε δημοσίευμα τους πως η Κομισιόν εξετάζει να καταθέσει αίτημα στο Αζερμπαϊτζάν για αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων από τη χώρα του Καυκάσου στην ΕΕ, υπό την ανησυχία για μείωση των ενεργειακών ροών της Ρωσίας στις χέρες της ΕΕ.
Σημειώνεται πως το 1/3 των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν εναλλακτικές προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας οδηγήσει σε διαταραχή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Μόσχα στην ΕΕ.
Νωρίτερα και στο πεδίο των στρατιωτικών κινήσεων για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν την προσωρινή ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της ευρωπαϊκής χώρας.
Η Μόσχα αποφασίζει για τις κινήσεις του NATO
Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Ουκρανία.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ifax, ο Πούτιν τόνισε στον Μακρόν πως οι ΗΠΑ και το NATO δεν έχουν λάβει τα μέτρα που ζητά η Ρωσία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ακόμα, ο Πούτιν σημείωσε πως το Κρεμλίνο θα «παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του NATO και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα του».
Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, οι δύο πρόεδροι α επιδιώξουν να έχουν τετραμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) με σκοπό να μειωθεί η ένταση.
Το Κρεμλίνο, αν και επιμένει πως παραμένει πιστό στην διπλωματική οδό και αρνείται πως έχει πρόθεση να εισβάλει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την «κάθετη» απόρριψη των αιτημάτων του για φραγή της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εγείρει μάλιστα ανησυχίες για την ασφάλεια της, δικαιολογώντας έτσι την συγκέντρωση 100.000 Ρώσων στρατιωτών και εξοπλισμού στα σύνορα με την γείτονα χώρα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «έχει διαβάσει τα έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα χρειαστεί χρόνο να απαντήσει πλήρως».
Ανησυχία του Κιέβου για τον εσωτερικό κίνδυνο
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα έρχεται από το εσωτερικό, όπως πχ μια οικονομική κρίση.
Ο Ζελένσκι, αφού τόνισε πως μόνο το NATO μπορεί να αποτελέσει τη δικλείδα ασφαλείας της Ουκρανίας έναντι στη Ρωσία, προειδοποίηση πως ενδέχεται να υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις και άλλες μορφές απειλών από τη Μόσχα.