Κρίση στην Ουκρανία: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ρωσική εισβολή, τονίζει η Δύση 

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ρωσική εισβολή, τονίζει η Δύση 
Τις ασκήσεις των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στην ουκρανική μεθόριο, θα ακολουθήσουν ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

Για διατήρησης της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία από την πλευρά της Μόσχας κάνουν λόγο ανώτατοι διπλωμάτες της Δύσης, την ώρα που το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως προχωρά σε αποκλιμάκωση των στρατιωτικών ασκήσεων του στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ανώτατες πηγές χωρών της Δύσης ανέφεραν στο Reuters πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζονται και αναμένεται να κορυφωθούν στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως τις ασκήσεις των χερσαίων δυνάμεων θα ακολουθήσουν ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ενώ υπογραμμίζουν ότι «δεν φαίνεται κανένα αξιόπιστο σημάδι αποκλιμάκωση από τη Ρωσία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με κορυφαίο διπλωμάτη, η χρονική περίοδος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία είναι η τωρινή μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Περιμένω μια εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση για τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία καταδικάζει το ψήφισμα του ρωσικού κοινοβουλίου που καλεί τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις δύο περιοχές του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ και το Λουχάντσκ.

«Μια θέσπιση αυτού του ψηφίσματος θα υπονόμευε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Θα έθετε επίσης «περαιτέρω εν αμφιβόλω τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική επίλυση» της κρίσης στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης πως η κίνηση αυτή θα «επέβαλε μια ταχεία και σθεναρή απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και εταίρους μας».

Από την πλευρά της Γερμανίας, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς τονίζει πως θέλει αποδείξεις για το ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Οι ανακοινώσεις της Μόσχας αποτελούν ένα καλό σημάδια, αλλά χρειαζόμαστε αποδείξεις. Αναμένουμε πως η εικόνα προς αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

«Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών 'Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Αντιθέτως, είπε ο Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται. Το ΝΑΤΟ, είπε, παρακολουθεί τις κινήσεις της Ρωσίας και αναμένει να δει αν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. «Προς το παρόν βλέπουμε μετακίνηση μπρος-πίσω των δυνάμεων. Η μετακίνηση δεν σημαίνει απόσυρση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.

Παράλληλα, ο Νορβηγός αξιωματούχος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, είπε, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα διαλέξει το δρόμο της διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα για διπλωματία από τη Μόσχα, είναι λόγος για μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της ετοιμάζονται να απομακρύνουν στρατιωτικό εξοπλισμό από στην Κριμαία και να τον επιστρέψουν στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά από τις στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν στην περιοχή.

«Πυρετός» συνομιλιών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, με επίκεντρο κυρίως την ουκρανική κρίση και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου», έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ» για την επίλυση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναμένεται να έχουν σήμερα γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας τηλεφωνική συνδιάλεξη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία εγγράφεται «στο πλαίσιο του στενού και συνεχούς συντονισμού μας με τους συμμάχους μας», γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία, η οποία έχει εμπλακεί σε εντατική διπλωματική δραστηριότητα απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής που παραμένει «πραγματική», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν αποσύρει στρατεύματα

Το ΝΑΤΟ έχει αποδείξεις μέσω δορυφορικών εικόνων ότι η Ρωσία δεν αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε επιβεβαιώνονται επίσης με ανοιχτές πηγές, με δορυφορικές εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters σε δημοσιογράφους στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Ο ενεργειακός κίνδυνος για την Ελλάδα από μια σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας

Ζελένσκι: Δεν βλέπουμε ακόμη αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

Στόλτενμπεργκ: Δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν πως η Ρωσία δεν αποσύρει στρατεύματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider