Τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύει τις δημοκρατίες της από τις νέου τύπου απειλές για την ασφάλειά τους, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στις υβριδικές επιθέσεις με τη μορφή είτε κυβερνοεπιθέσεων, είτε εκστρατειών παραπληροφόρησης μέσω διαδικτύου.
«Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη μαζική στροφή των πολιτών στην ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα - όλα όσα πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ προστατεύει στην πράξη τους πολίτες από αυτές τις προκλήσεις: Ενισχύοντας την κοινωνία των πολιτών με στοχευμένες ενέργειες κατά της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, με τον πλούτο των εμπειριών από τις Ευρωεκλογές του 2019 και της πανδημίας του κορονοϊού, με την εμβληματική πρωτοβουλία σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν γιατί βλέπουν μια πολιτική διαφήμιση, ποιος πλήρωσε για αυτήν και ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν.
«Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να είναι εργαλεία χειραφέτησης, όχι χειραγώγησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς και διευκρίνισε ότι στόχος είναι να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας μετάδοσης και λήψης πληροφοριών. «Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε σήμερα με την παραπληροφόρηση, είναι μάλλον μια πρόθυμη και συντονισμένη χειραγώγηση της ροής πληροφοριών, των συναισθημάτων και τελικά των επιλογών. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πληροφορίες που βλέπουν στο διαδίκτυο δεν τροφοδοτούνται από μια στρατιά μη ανιχνεύσιμων bots και από τη σκοτεινή λειτουργία των αλγοριθμικών συστημάτων των πλατφορμών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη, στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, με την οποία θα επιτυγχάνεται ισορροπία ευθύνης και ελευθερίας έκφρασης στον χώρο της πληροφορίας, όπως έγινε με το GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Αντίστοιχα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, διασφαλίζει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες διαδραματίζουν ενεργότερο ρόλο στον εντοπισμό τέτοιου περιεχομένου και είναι υποχρεωμένες να το αποσύρουν εντός μίας ώρας. Το επόμενο βήμα, εξήγησε ο κ Σχοινάς, θα αφορά το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και η Επιτροπή θα ζητά πλέον από τις εταιρίες να το εντοπίζουν και να το αφαιρούν. Αποδείχθηκε, επισήμανε, ότι οι εταιρίες, είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε εθελοντική βάση.
Αναφερόμενος στην Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ που θα εγκριθεί τον επόμενο μήνα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς τόνισε, τέλος, ότι θα καθορίζει τους κοινούς στόχους της ΕΕ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και θα τους συνδέει με σαφείς όρους για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Μία από τις προτάσεις της Στρατηγικής Πυξίδας, είναι μια εργαλειοθήκη της ΕΕ στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα υπάρχοντα, αλλά και τα μελλοντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τόσο εξωτερικών, όσο και εσωτερικών, προκειμένου να διασφαλίζεται ένα ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα επιλογών αντίδρασης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ