Στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη σύμβαση των ΕΑΣ με την Αίγυπτο για την εξαγωγή πυρομαχικού υλικού αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Φραγγίδης, Αχμέτ Ιλχάν, Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης με θέμα «Εξαγωγή ΕΑΣ στην Αίγυπτο - Η απαξίωση των ΕΑΣ συνεχίζεται».
Οι πίνακες προμηθευτών για την υλοποίηση της σύμβασης Cairo/Ν/ΟV/Hellenic/2020/32 καταρτήθηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες των ΕΑΣ, ενώ επιλέχθηκαν διεθνείς και ελληνικοί οίκοι, με κριτήρια το βιογραφικό και την προηγούμενη συνεργασία τους με τα ΕΑΣ, είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Στη συνέχεια, «αποφασίστηκε η έγκριση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών από τις καταστάσεις - πίνακες προεπιλεγέντων προμηθευτών», ενώ προχώρησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. «Η αίτηση προσφοράς δημοσιεύτηκε και ζητήθηκαν προσφορές δια αποστολής προσκλήσεων από τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν προεπιλεγεί από τα ΕΑΣ», ξεκαθάρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Για τη δυνατότητα εύρεσης πρώτων υλών «με ισοδύναμες προδιαγραφές», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε «ότι η αλλαγή προδιαγραφών απαιτεί ένα σύνολο δοκιμών, οι οποίες είναι δαπανηρές και χρονοβόρες και οι οποίες δεν ήταν εφικτό να διεξαχθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης».
«Κατά το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το χρονικό σημείο όπου κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προέκυψαν αντιξοότητες, ειδικότερα λόγω έλλειψης πρώτων υλών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η άμεση υλοποίηση της σύμβασης να μην καθίσταται εφικτή», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Από τους 13 διαγωνισμούς για την προμήθεια πρώτων υλών οι 8 απέβησαν άγονοι, ενώ «η έρευνα αγοράς για προμήθεια μέρους ή του συνόλου των εξαρτημάτων ή υποσυγκροτημάτων, με σκοπό την ολοκλήρωσή τους μηχανουργικά και τη φυσιγγιοποίηση του προϊόντος στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, κατέστη άκαρπη» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της σύμβασης, τα ΕΑΣ οδηγήθηκαν στην επιλογή προμήθειας έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προκειμένου η εταιρεία να μην κηρυχθεί έκπτωτη, αλλά και να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα καλή σχέση με έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο, όπως είναι η Αίγυπτος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πραγματοποιήθηκε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού με περισσότερες από 5 εταιρείες και κατατέθηκαν 3 τεχνικο-οικονομικές προσφορές».
«Το Νοέμβριο 2021 ζητήθηκε με επιστολή η 6μηνη παράταση της σύμβασης, ενώ το αίτημα επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο 2022 και εκκρεμεί η έγγραφη αποδοχή του αντισυμβαλλόμενου», επισήμανε.
Εξάλλου, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης, με θέμα «Ζημιογόνα σύμβαση για τα Ε.Α.Σ, η πώληση πυρομαχικού προϊόντος στην Αίγυπτο», τόνισε ότι «τυχόν μη υλοποίηση της σύμβασης, βασική οικονομική συνέπεια για τα ΕΑΣ θα είναι η κήρυξή της ως εκπτώτου, η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης ποσού 286.318,75 ευρώ και η πιθανή διεκδίκηση από τον πελάτη κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας».
Και συνέχισε: «Στην περίπτωση προμήθειας έτοιμου προϊόντος, που η ανάθεσή της τελεί υπό την αίρεση της θετικής έγκρισης του προσυμβατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο έχει διαβιβαστεί ο φάκελος, δε θα υπάρξει επιβάρυνση όσον αφορά την τιμή του προϊόντος, η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα μεταφοράς που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 90.000 ευρώ και με την επιβολή ποινικών ρητρών λόγω μη εμπρόθεσμης παράδοσης, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν κατά μέγιστο στο ποσό των 114.527,50 ευρώ, θα τεθούν όμως σε κάθε περίπτωση σε διαπραγμάτευση». Όσο για τη δαπάνη «για την εκτέλεση των βλητικών δοκιμών θα επιβάρυνε την εταιρεία», συνέχισε ο υπουργός.
Τέλος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση και κατάθεση εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, με θέμα «Διαχείριση κινητών περιουσιακών στοιχείων ΕΑΣ», ανέφερε: «Τα στοιχεία τα οποία περιήλθαν σε γνώση σας αποτελούν προϊόν κακόβουλης μυθοπλασίας, άρα παραπληροφόρησης, και οπωσδήποτε μη αποδεικνυόμενα, τα οποία όμως δυσφημούν την εταιρεία και τους εργαζομένους της, ιδιαιτέρως κατά την παρούσα φάση στην οποία καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια ανάκαμψής της από την πλήρη οικονομική και βιομηχανική αποδόμησή της, που έλαβε χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ