7ο Φόρουμ EUSAIR - Φερέιρα: Εκπληκτικές οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
7ο Φόρουμ EUSAIR - Φερέιρα: Εκπληκτικές οι αναπτυξιακές δυνατότητες της μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου
Η Ελίζα Φερέιρα αναφέρθηκε στις «εκπληκτικές αναπτυξιακές δυνατότητες» της μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου.

Την ανάγκη συνεργασίας στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών, από τη δημοκρατία έως το κράτος δικαίου, και μιας κοινής δέσμευσης για αλληλεγγύη, προέταξε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο 7ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR), που πραγματοποιείται στα Τίρανα, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα (Elisa Ferreira). «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε συνεργασία για οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, για απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, για στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες και για μια κλιματική κρίση που απαιτεί να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πορτογαλίδα επίτροπος.

Εν συνεχεία, η Ελίζα Φερέιρα αναφέρθηκε στις «εκπληκτικές αναπτυξιακές δυνατότητες» της μακροπεριφέρειας Αδριατικής - Ιονίου. Ορισμένες από τις περιφέρειές της είναι ήδη βασικοί κινητήρες της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε εδώ πολλούς άλλους μελλοντικούς βασικούς κινητήρες της ευρωπαϊκής οικονομίας» υπογράμμισε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν διάφορα πρακτικά βήματα. «Για ορισμένες χώρες, η προετοιμασία για τη διεύρυνση. Και για όλες τις χώρες, βελτιώνοντας τις συνδέσεις, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα τεράστια περιφερειακά πλεονεκτήματα, από τους νέους μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τον τεράστιο πλούτο μιας από τις πιο όμορφες θάλασσες του κόσμου» επεξήγησε.

Εξίσου, η επίτροπος της ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το brain drain, κάνοντας τη μακροπεριφέρεια ελκυστική για τους νέους με υψηλές δεξιότητες.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι 5 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι μέλη της Στρατηγικής και δυνάμει υποψήφιες, έχουν την ευκαιρία «να μάθουν από μερικές από τις καλύτερες» σχετικά με τις διαδικασίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής.

Παράλληλα, χαιρέτισε το σχέδιο για την ενσωμάτωση της Πράσινης Συμφωνίας στη μακρπεριφέρεια και προέτρεψε για την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης, επεφύλαξε ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στο Σαν Μαρίνο, που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φόρουμ, καθώς έγινε το 10ο μέλος της Στρατηγικής τον Φεβρουάριο και συμμετέχει για πρώτη φορά στο φόρουμ της EUSAIR.

Τέλος, ευχαρίστησε τις αλβανικές Αρχές για το έργο τους στην προεδρία του Φόρουμ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αλβανίας Αρμπέν Αχμέταϊ (Arben Ahmetaj) ανέφερε πως η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής - Ιονίου είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σχετικά με την προετοιμασία των χωρών των Δυτικών Βαλακανίων για την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Σημείωσε πως τα κράτη που συμμετέχουν στη Στρατηγική είναι φυσική γεωγραφική, πολιτιστική, οικονομική κοινότητα, που πρακτικά ακόμα και όταν γίνουν μέλη της ΕΕ, αυτή θα είναι η περιοχή στην οποία θα συνεργάζονται. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης είπε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και τόνισε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ευρωπαϊκές και αξίζουν να είναι μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην αλβανική προεδρία της Στρατηγικής, παρατήρησε ότι συνέπεσε με μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, βρισκόμαστε σε έναν άλλο κόσμο, επειδή τα θεμέλια του ταρακουνιούνται πάλι σε μια περίοδο που δεν περίμενε και δεν φανταζόταν κανείς» συμπλήρωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ανέδειξε ότι η αλληλεγγύη σήμερα είναι ο κοινός παρονομαστής.

Περαιτέρω, υπογράμμισε τη σημασία ότι κράτη της Στρατηγικής είναι μέλη της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία. «Μαθαίνουμε κάθε ημέρα με αλληλέγγυο τρόπο πώς να προετοιμαστούμε [οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων] για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά επίσης να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, πολιτιστική, οικονομική». Σε ό,τι αφορά την πολιτιστική ταυτότητα, ανέφερε ότι η Αλβανία μοιράζεται πολλά με την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, ενώ παράλληλα ως χώρα των Δυτικών Βαλκανίων μοιράζεται πολλά με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο. «Οι χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου μάς γνωρίζουν καλύτερα λόγω της εγγύτητας» σημείωσε και ευχαρίστησε για τη βοήθεια που οι υπόλοιπες χώρες δίνουν στην Αλβανία για τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Ως πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αλβανία προσδιόρισε την καταπολέμηση του brain drain και αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η χώρα του στις επενδύσεις για ψηφιοποίηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ψηφιοποίηση μπορεί να γυρίσει τη σελίδα από την εποχή του χαλκού στην οικονομία [της Αλβανίας] στη σύγχρονη οικονομία». Ενδεικτικά, ανέφερε πως τα τελευταία 5 χρόνια η Αλβανία επιχορήγησε πολλά χρήματα στην ψηφιοποίηση και ανέφερε ότι 95% των κυβερνητικών υπηρεσιών στη χώρα είναι online.

Καταληκτικά, ο Αρμπέν Αχμέταϊ αναφέρθηκε στις «εξαιρετικές δυνατότητες» της χώρας του στον τομέα του τουρισμού.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη των ομιλητών πήρε ο υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο Λούκα Μπεκάρι (Luca Beccari), η χώρα του οποίου τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η 10η χώρα της Στρατηγικής. Κατή την ομιλία του, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί μια νέα ώθηση στη συνεργασία των χωρών της Στρατηγικής. «Η διπλωματική δράση είναι ο καλύτερος τρόπος να διαβεβαιώσουμε ευρέως την ειρήνη και τη σταθερότητα» σημείωσε. Το Σαν Μαρίνο δεν προστίθεται αριθμητικά απλώς ως ένα κράτος στη Στρατηγική, αλλά ως ένας επιπλέον εταίρος για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας και την ανάπτυξη συνεργειών, τόνισε και συμπλήρωσε πως ιστορικά έχει κρατήσει πολύ θετικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής του Ιονίου και της Αδριατικής. Από το 2015 το Σαν Μαρίνο διαπραγματεύεται μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή αγορά. Για το Σαν Μαρίνο, η ένταξη στη Στρατηγική είναι ένα θεμελιώδες βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο των διπλωματικών του σχέσεων και δίδει προτεραιότητα στον στόχο δημιουργίας μηχανισμών για περαιτέρω συνεργασία σε περιφερειακά πεδία με όλα τα κράτη της Περιφέρειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο εκτιμά πως η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής. Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση, η χώρα του να στηρίξει κάθε πιθανή ευκαιρία για συνεργασία με στόχο μια ευημερούσα περιοχή, να αναζητεί στοιχεία για ενότητα και να αναπτύσσει ισχυρές συνέργειες για συνεργασία στην περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Σκρέκα στην Αλβανία: Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας παράγοντας περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider