Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την Παρασκευή την άρση του βέτο που είχε θέσει η χώρα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η απόφαση ελήφθη με 170 ψήφους υπέρ, 37 ψήφους κατά και 21 αποχές», ανακοίνωσε στο τέλος της ψηφοφορίας ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ατανάς Ατανάσοφ.
Η απόφαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του φιλοευρωπαίου Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος είχε δηλώσει χθες πως θα ενεργήσει «γρήγορα».
Το βέτο που είχε ασκήσει η Σόφια προς τα Σκόπια το 2020 αφορούσε διαμάχη για την ιστορία και τη γλώσσα μεταξύ των δύο χωρών, με τη Βουλγαρία να ζητά από τη Βόρεια Μακεδονία τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν οι πολίτες βουλγαρικής εθνικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.
Μέχρι σήμερα η Σόφια αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, την οποία θεωρεί μια από τις διαλέκτους της βουλγαρικής, απαιτεί συνταγματικές εγγυήσεις για τη βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία αριθμεί περίπου 120.000 άτομα, τονίζει την ανάγκη για αντικειμενική ερμηνεία στα γεγονότα της κοινής ιστορίας τους, και προβάλλει και κάποια άλλα αιτήματα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι σημερινές εξελίξεις από τη Βουλγαρία μπορούν να οδηγήσουν τη Βόρεια Μακεδονία να πάρει επίσημο status χώρας προς ένταξης στην ΕΕ.
Τη σημερινή ψήφο του βουλγαρικού κοινοβουλίου επέτρεψε η μεταστροφή δύο αντιπολιτευόμενων βουλγαρικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτό του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, σε ένα πλαίσιο μεσολάβησης της Γαλλίας, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η γαλλική πρόταση
Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφκσι, μετά τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, απέρριψε την πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών με τη Βουλγαρία.
Η πρόταση αυτή της γαλλικής προεδρίας είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα και προέβλεπε η Βουλγαρία να άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.