Την πρόθεση της Ελλάδας να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών που παραμένουν αποκλεισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, μετά το πέρας της Συνόδου των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως στις συναντήσεις των ηγετών της Συμμαχίας, κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και άλλα θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Διαβάστε ακόμα - Τι κέρδισε τελικά ο Ερντογάν με την πίεση στο ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στην Τουρκία και στα όσα προηγήθηκαν τις Συνόδου του ΝΑΤΟ με τις απειλές για αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως κατά την διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μη θίξει το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη στάση τηρήθηκε και καθ' όλη τη διάρκεια των συναντήσεων.
«Η Τουρκία γνωρίζει πως αυτά τα επιχειρήματα δεν μπορούν να σταθούν στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων πιθανότατα στοχεύει στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τονίζοντας πως το μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για αποφυγή των εντάσεων στο Αιγαίο ήταν σαφές και ξεκάθαρο. «Είδα και εγώ το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνάντησή του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νομίζω ήταν ένα πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και στη Συρία. Μια ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες».
«Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν»
Απαντώντας το ερώτημα αν θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι απάντησε ως εξής: «Το Μητσοτάκης γιοκ το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Κατέστη σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Στο πεδίο δεν θα έλθουμε σε αντιπαράθεση».
Σε ότι αφορά στο Turkaegean ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει». Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».
Σε ό,τι αφορά τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 και από την άλλη δεν στήριξε ούτε την αγορά των Rafalle ούτε την ενίσχυση του στόλου με τις φρεγάτες Belhara.
«Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας η Ρωσία»
Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.