Οικονόμου για πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου για πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα».

Τελευταία ενημέρωση: 13:50

Αναφορά στα σενάρια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε ο ίδιος, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής διακρίνεται για την προσήλωσή του στη θεσμικότητα και τη συνέπεια λόγων και πράξεων οι οποίες είναι βασικές προϋποθέσεις μιας σύγχρονης δημοκρατίας».

«Στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας απέδειξε εν μέσω τεράστιων κρίσεων ότι η πυξίδα της πολιτικής του είναι η σταθερότητα ώστε οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι ξένοι επενδυτές να είναι σίγουροι και να μπορούν να σχεδιάζουν τη ζωή τους αλλά και τις δράσεις τους χωρίς απρόοπτα», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι με αυτές τις πολιτικές αρχές ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της.

Κατηγόρησε για παλαιοκομματισμό και καιροσκοπισμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για έντονη τοξικότητα και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού».

Έκανε αναφορά σε όσα είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για το ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας καθώς και ότι η απόφασή του εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει και το επόμενο διάστημα πρωτοφανείς κλυδωνισμούς όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις.

«Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μπροστά μας η βόμβα της απλής αναλογικής. Βόμβα την οποία φύτεψε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θεμέλια της σταθερότητας αλλά και της ομαλότητας ενώ ο ίδιος στο παρελθόν έκανε εκλογές και βρέθηκε στην εξουσία με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός και ο ιστορικός χρόνος στην εποχή που ζούμε είπε ακόμη, είναι απόλυτα συμπιεσμένος. «Μετριέται σε λεπτά και όχι σε ημέρες ή εβδομάδες. Κάθε αδράνεια μπορεί να αποβεί μοιραία».

Τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα» κι έκανε αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χάρτη δίπλα στον οποίο φωτογραφήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν Ντ. Μπαχτσελί και που φέρει νησιά του Αιγαίου να ανήκουν στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «πρόκειται για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Ερντογάν και οφείλει να πάρει θέση ο Τούρκος πρόεδρος. Εάν πρόκειται απλώς για ένα παραλήρημα ή αν πρόκειται για έκφραση επίσημη θέσης της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτοί οι ίδιοι χάρτες της Τουρκίας επιβεβαιώνουν το βάσιμο της ελληνική επιχιερηματολογίας.

Την τεράστια διάσταση σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία, την ακραία της προκλητικότητα, το ότι δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, και επιμένει να προκαλεί με αβάσιμους και ανιστόρητους ισχυρισμούς σε μια εποχή που αποδοκιμάζεται ο αναθεωρητισμός σε όλο τον πλανήτη. Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται δεν πανικοβάλλεται, τα εθνικά μας δίκαια μας είναι καλά κατοχυρωμένα απολύτως προστατευμένα. Το διεθνές δίκαιο η εθνική μας άμυνα και οι συμμαχίες μας συγκροτούν μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόδοση υπηκοότητας σε «φερόμενο επιχειρηματία από τα Κατεχόμενα της Κύπρου» ο κ. Οικονόμου είπε ότι «στην περίπτωση την οποία αναφέρετε έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία».

Για το Power Pass και το Fuel Pass 2

Σε ερώτηση για στην καταβολή των χρημάτων του Power Pass είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας και πολύ σύντομα θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους» ενώ είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο ενεργειακής ανεπάρκειας στη χώρα μας εξαιτίας της διακοπής παροχής φυσικού αερίου, είπε ότι δεν διαφαίνεται άμεσα κίνδυνος αυτή την περίοδο για την ενεργειακή επάρκεια. «Εκφράζεται η αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η χώρα μας δεν θα έχει πρόβλημα επάρκειας» είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η διακοπή οφείλεται σε εργασίες συντήρησης του αγωγού.

Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ξεκινώντας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Μιλώντας για το δεύτερο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως «εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να παρακολουθήσει και θεσμικά και νομοθετικά πλέον τα τεράστια άλματα που έχει επιτύχει τελευταία χρόνια στο κομμάτι αυτό η ιατρική επιστήμη.

Πρόκειται -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για ένα νομοσχέδιο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, που εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πλαίσιο και δίνει λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Την αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από στα 54 από τα 50 έτη.
  • Τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και την κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.
  • Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης.
  • Τη ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης, δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.
  • Τη δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο.
  • Τη δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του.
  • Την ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπαρκείας.

Για τις πυρκαγιές και την πορεία αντιμετώπισης τους

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στην ελληνική επικράτεια και αναφερόμενος στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Οικονόμου είπε πως «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προωθεί εδώ και καιρό εκτεταμένες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε μια συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων που αφορά σε πάνω από 100 δασικά οικοσυστήματα. Επίσης συντηρούνται και διανοίγονται δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με 22 εκατ. ευρώ, ενώ τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα δεκάδες συνεργεία καθαρισμού στα δάση ανά την Ελλάδα, αποτελούνται και από υλοτόμους και από δασεργάτες των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών και επιπλέον η παρουσία τους στα δάση λειτουργεί ως πρόσθετη φύλαξη από επίδοξους εμπρηστές».

Κάνοντας αναφορά στις τελευταίες πυρκαγιές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «μέχρι εχθές είχαμε 6.350 αγροτοδασικές πυρκαγιές, έναντι μέσου όρου 15ετιας 3.724, είχαμε δηλαδή αύξηση 70% των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, το σύνολο των καμένων στρεμμάτων είναι 50.072 (εκ των οποίων 940 στρέμματα δάσους και 24.802 στρέμματα δασικών εκτάσεων), έναντι μέσου όρου 15ετιας 59.084, δηλαδή μείωση 15%. Είχαμε δηλαδή 70% παραπάνω πυρκαγιές, 15% λιγότερη έκταση καμένη«.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη. Με επαγγελματισμό, χωρίς φανφάρες, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς πανηγυρισμούς, αξιοποιώντας την προετοιμασία που έχει γίνει, τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, την εμπειρία από τα λάθη και τις αστοχίες προηγούμενων περιόδων, όλοι οι αρμόδιοι -και κυρίως οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος- κάθε μέρα προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, των υποδομών, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας

Πλεύρης: Αναλογικά και απολύτως απαραίτητα τα ενδεχόμενα νέα μέτρα από το φθινόπωρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider