Για τις τουρκικές προκλήσεις, σε συνέχεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς το ανενεργό και νεκρό.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί», είπε.
«Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά. «Ο κ. Ερντογάν έχει επιτεθεί ρητορικά στη χώρα και στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας από τους Έλληνες να τον καταψηφίσουν. Δεν του κάνει για πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εάν λοιπόν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Οικονόμου.
Ενεργειακή κρίση
Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Ευρώπη για ολιγωρία. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιδράσει όχι απλώς με την ταχύτητα που απαιτείται, αλλά και με την ταχύτητα που μας έδειξε η ίδια ότι είχε στην περίοδο της πανδημίας. Στην περίοδο της πανδημίας τα αντανακλαστικά της Ευρώπης ήταν γρήγορα και αποτελεσματικά και είχαμε τη δυνατότητα να υψώσουμε άμυνες και σε ότι αφορά τον υγειονομικό τομέα, τα εμβόλια, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των κοινωνιών. Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι τα βήματά της είναι πάρα πολύ αργά. Περιορίζεται στις διαπιστώσεις, σπαταλάει χρόνο την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες πιέζονται πάρα πολύ στα οικονομικά τους σε ότι αφορά την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος μέσα στο χειμώνα δήλωσε ότι δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Για παράδειγμα η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Total για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν έχουμε ολική διακοπή της ροής από αγωγούς από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε. Οι αντίστοιχες πρόνοιες που έχει πάρει η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη, νομίζω ότι μας παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια: Να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά, να πάμε σε αυτό που λένε δελτίο ρεύματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με μια πολιτική που θα προάγει την εξοικονόμηση, σε πολύ λογικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που θα δεχτούμε» σημείωσε.
«Μιλάμε για έξυπνες τακτικές που θα βοηθήσουν και το κράτος και τους πολίτες να ξοδεύουν λιγότερα και που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε και ενέργεια που έτσι κι αλλιώς είναι ζητούμενο. Δεν μιλάμε όμως ούτε για υποχρεωτικές διακοπές, ούτε για αναγκαστικές διακοπές. Είμαστε μακριά από εκεί και έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το στάδιο» εξήγησε.