Με καθυστέρηση τριών ημερών και γεμάτη διαφωνίες η κοινή δήλωση της G20

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με καθυστέρηση τριών ημερών και γεμάτη διαφωνίες η κοινή δήλωση της G20
Διχασμός εντός της G20 με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και το δολάριο.

Διαφωνίες σε αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαν οι ΥΠΟΙΚ και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε τρεις ημέρες αργότερα από το συνηθισμένο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Πολλά μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και εξέφρασαν την άποψη ότι ο παράνομος, αδικαιολόγητος και απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», αναφέρεται σχετικά.

Υπό κανονικές συνθήκες, το εν λόγω έγγραφο είθισται να εκδίδεται εντός λίγων ωρών από τη σύνοδο, αλλά την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των χωρών διαφώνησαν για μια σειρά θεμάτων, με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η δημοσίευση μιας κοινής δήλωσης να καταστεί πιο δύσκολη, εν μέσω και των άλλων κινδύνων επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, το έγγραφο εκδίδεται συνήθως ως ανακοινωθέν που αντανακλά τη συναίνεση των μελών- ωστόσο, οι χώρες διχάστηκαν μετά τον πόλεμο, με ΗΠΑ και Γερμανία να αντιστέκονται σθεναρά απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο ενώ η Κίνα και η Ινδία διατηρούν μία πιο ουδέτερη στάση.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στο ισχυρό δολάριο, η δήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες ως αποτέλεσμα των δικών τους ασθενέστερων νομισμάτων, μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «πολυκρίσεις» οδηγούν την παγκόσμια οικονομία σε «βαθύ κόκκινο»

Ο πόλεμος του Πούτιν απειλεί και την «πράσινη» Ευρώπη

«Ψαλίδι» της Goldman Sachs στη βρετανική οικονομία μετά τις αναταραχές της Λιζ Τρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider