Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής από τις Βρυξέλλες, μετά και την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τονίζει πως πλέον η Κομισιόν μπορεί να παρέμβει για το φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε κατ’ αρχάς την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι καταφέραμε, μετά από επτά μήνες μήνες έντονων συζητήσεων, να πετύχουμε συμφωνία ως προς την απαραίτητη ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα της ενέργειας».
«Ήμουν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έθεσαν το θέμα της ανώτερης τιμής του φυσικού αερίου», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους, ώστε η Κομισιόν να προχωρήσει σε μία πρόταση για την ενέργεια. Μέσα σε αυτήν την πρόταση θα είναι και το πλαφόν στις τιμές τους φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF. Η ευθύνη περνά στους υπουργούς Ενέργειας για την εξειδίκευση των μέτρων».
Παράλληλα, επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά σε αυτήν την κρίση, ασχέτως των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων. «Όμως, είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 250 ευρώ η κιλοβατώρα και διαφορετικό να έχουμε τις σημερινές τιμές. Ένας λόγος που έπεσε η τιμή, ήταν γιατί διαπιστώθηκε από όλους ότι η Ευρώπη ήταν αποφασισμένη να επιβάλει ένα πλαφόν» εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε πως ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ντίζελ
«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες και σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης. «Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».
Ελληνοτουρκικά
«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».
«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».