Ακάρ: Ο πλούτος του Αιγαίου μπορεί να μοιραστεί δίκαια - Περιμένουμε απάντηση για διάλογο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακάρ: Ο πλούτος του Αιγαίου μπορεί να μοιραστεί δίκαια - Περιμένουμε απάντηση για διάλογο
«Το Αιγαίο μπορεί να είναι μια θάλασσα ειρήνης» και ότι «ο πλούτος του Αιγαίου μπορεί να μοιραστεί δίκαια» σύμφωνα με τον Ακάρ.

Η Τουρκία έχει απευθύνει προσκλήσεις στην Ελλάδα για διάλογο και περιμένει απάντηση, σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επεσήμανε πως «το Αιγαίο μπορεί να είναι μια θάλασσα ειρήνης» και ότι «ο πλούτος του Αιγαίου μπορεί να μοιραστεί δίκαια».

Σε δηλώσεις του από την Αδριανούπολη, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι «δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε αυτές τις σχέσεις καλής γειτονίας και στο ζήτημα του δικαίου. Από αυτή την άποψη, είμαστε και πάλι υπομονετικοί, και πάλι συμπονετικοί, και πάλι τείνουμε τη χείρα ειρήνης και κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει για να επικρατήσει η ειρήνη εδώ. Αυτή είναι η σύνοψη. Όταν λέμε ελληνοτουρκικά προβλήματα, υπάρχει αυτό που λέμε. Τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτά; Λέμε ας το κάνουμε ειρηνικά, ας το κάνουμε με διάλογο. Επομένως, λέμε ελάτε σε διάλογο».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για μελέτες που διεξάγονται από το τουρκικό υπουργό Εξωτερικών και εργασίες που έγιναν από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. «Υπάρχει επίσης το έργο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν έρχονται σε καμία από αυτές τις συναντήσεις» πρόσθεσε.

Είπε επιπλέον ότι «ως υπουργείο Άμυνας, είχαμε μια μελέτη για την αύξηση των μέτρων εμπιστοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Ελλάδα δύο φορές, πήγαν στην Αθήνα. Ήρθαν στην Τουρκία όπως γνωρίζετε. Τώρα η τέταρτη συνάντηση πρέπει να γίνει στην Τουρκία. Περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια».

Ο κ. Ακάρ σημείωσε επίσης σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ότι «στην τελευταία υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχα, μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον φίλο μας υπουργό Άμυνας της Ελλάδας. Περιμένουμε τώρα μια απάντηση από αυτούς. Περιμένουμε από αυτούς να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα. Με άλλα λόγια, λέμε εδώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μελέτες που θα περιβάλλουν πλήρως αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο, ότι οι ειδικοί θα πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συνεργαστούν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και ότι ως αποτέλεσμα αυτών των μελετών θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα και να εξαλειφθούν κάποια προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «το κύριο εδώ είναι οι διεθνείς συμφωνίες. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις καλής γειτονίας, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι το Αιγαίο μπορεί να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ότι ο πλούτος του Αιγαίου μπορεί να μοιραστεί δίκαια και ότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ευημερούντες. Περιμένουμε να γίνει αυτό κατανοητό. Περιμένουμε να κρατηθεί το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκβιασμοί Ερντογάν προς τις ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε F-16, έχουμε εναλλακτικές όπως με τους S-400

Άγκυρα κατά EE για ελληνοτουρκικά: «Άχρηστες και επιζήμιες οι παρεμβάσεις»

Τσαβούσογλου: Χάλασε το ζύγι των ΗΠΑ - Η Τουρκία έχει σημασία, όχι ποιος υποστηρίζει την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider