Ιταλία: Aύριο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση Μελόνι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Aύριο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση Μελόνι
Αύριο το πρωί στις 11, τοπική ώρα, η Τζόρτζια Μελόνι θα εκφωνήσει στην Βουλή της Ρώμης, την παρθενική της ομιλία, στην οποία πρόκειται να παρουσιάσει τα κύρια σημεία του κυβερνητικού της προγράμματος. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο ενεργειακό, στο ουκρανικό, στην θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προάσπιση της εγχώριας γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Την παρθενική της ομιλία στην Βουλή της Ρώμης θα εκφωνήσει αύριο το πρωί στις 11, ώρα Ιταλίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, κατά την οποία πρόκειται να παρουσιάσει τα κύρια σημεία του κυβερνητικού της προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση να αναμένεται να δοθεί στο ενεργειακό, στο ουκρανικό, στην θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προάσπιση της εγχώριας γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Επιπλέον, αύριο το βράδυ, από τις 7 ώρα Ιταλίας, οι τετρακόσιοι Ιταλοί βουλευτές θα κληθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εξηκοστή όγδοη κυβέρνηση της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας, ουσιαστικά, θεωρείται βέβαιη (εκτός και αν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις) ενώ την Τετάρτη, η κυβέρνηση θα ζητήσει και την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής γερουσίας.

Υπενθυμίζεται, πως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίσθηκε το Σάββατο στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο. Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, είκοσι τέσσερις υπουργούς και έναν υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό. Συνολικά, έξι υπουργοί είναι γυναίκες. Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες.

Πριν την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Μελόνι, Αντρέα Τζαμπρούνο, δημοσιογράφος του ομίλου Μπερλουσκόνι, με την εξάχρονη κόρη τους Τζινέβρα. Και ο Ματέο Σαλβίνι μετέβη στο Κυρινάλιο με την σύντροφό του Φραντσέσκα και τα 2 παιδιά του.

Όλοι οι υπουργοί ορκίσθηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους». Η Μελόνι, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Ματέο Σαλβίνι, νέου υπουργού υποδομών. Στις ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταϊάνι, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρίσι Σούνακ: Ένας πολυεκατομμυριούχος, πρώην χρηματιστής στο «τιμόνι» - Θατσερικός και φανατικός του Brexit

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με την Μελόνι – Συνάντηση στη Ρώμη

Ιταλία: Ο Ντράγκι παρέδωσε στη Μελόνι

gazzetta
gazzetta reader insider insider