ΥΠΕΝ: Σε τροπολογία  το τέλος 10 ευρώ ανά MWh στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Σε τροπολογία  το τέλος 10 ευρώ ανά MWh στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή
Με την ίδια τροπολογία του ΥΠΕΝ, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944, θεσπίζεται και η εισφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ, για τον νέο μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου.

Η θέσπιση του τέλους 10 ευρώ ανά MWh, που επιβάλλεται στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944, το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με άλλη διάταξη της ίδια τροπολογίας, θεσπίζεται και η εισφορά στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), με σκοπό τη σύσταση του νέου μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το τέλος στο αέριο, όσο και η εισφορά στις ΥΚΩ, έχουν ήδη αναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Όσον αφορά το τέλος στο αέριο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός έχει αναφέρει ότι εισάγεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, στόχος είναι να θωρακιστούν και να προστατευτούν οι Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα, όμως, το ΥΠΕΝ προχωρά και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνει έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider