Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων - Σόλτς: Πρότυπο η Ελλάδα στο LNG

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων - Σόλτς: Πρότυπο η Ελλάδα στο LNG
Τον ρόλο των γερμανικών επενδύσεων στην πράσινη οικονομία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Τις ισχυρές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς στην Αθήνα, ενώ σημείωσε πως μένει ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στις θετικές διμερείς σχέσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μιλάνε οι εμπορικές συναλλαγές», αν και πρόσθεσε πως «τα κενά υπάρχουν για να γεφυρώνονται», παραθέτοντας ως παράδειγμα το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Στάθηκε ειδικότερα στο ρόλο των γερμανικών επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, «ενώ και στο πεδίο της άμυνας εγκαινιάσαμε μία νέα σχέση κυκλικής ανταλλαγής».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», ενώ επισήμανε πως «η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες», ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση μας απέναντι στις απειλές είναι πολύ σαφής». Συνέχισε, λέγοντας ότι αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο στις διαφορές μας με την Τουρκία. Ο ίδιος θέλησε να κλείσει με την ευχή πως «οι γείτονες μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης» και εμφανίστηκε ανοικτός να τείνει χέρι φιλίας στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες εστίες έντασης (σε διεθνή κλίμακα).

Ενεργειακή πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «ζούμε πράγματι σε μία νέα εποχή με νέα στοιχήματα», ενώ επικαλέστηκε τη δήλωση του πάλαι ποτέ καγκελάριου Βίλλυ Μπραντ το 1975 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μίας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σολτς: Σημαντική για την Ευρώπη η καλή γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας

Με τη σειρά του ο Γερμανός Καγκελάριος κατά τα εισαγωγικά σχόλια, δήλωσε πως τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του που τον συνόδεψε στην Αθήνα έφθασαν σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε «απτή» την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.

Επισήμανε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί «περιοχή με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαών» και υπογράμμισε πως «η καλή γειτονία Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντική για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, είπε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας «πως όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν στη βάση διαλόγου και διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το κατά πόσο συμμερίζεται τη ξεκάθαρη στάση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών υπέρ της Ελλάδας ή αν υιοθετεί μία ουδέτερη στάση και πως θα νιώσει ο ίδιος αν η Ελλάδα τοποθετήσει τα 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder στα σύνορα με την Τουρκία, ο καγκελάριος απάντησε πως «δώσαμε τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα τεθωρακισμένα στην Ελλάδα και ποτέ δεν ρωτάμε τι θα κάνει η Ελλάδα για αυτά. Δεν θα απαντήσω εγώ στη θέση της Ελλάδας. Θα επαναλάβω και πάλι για Τουρκία πως δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία». Όσο αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, σχολίασε πως θα στηρίξουμε τα καθήκοντα που έχουμε από κοινού.

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε θέση υπέρ του Γερμανού καγκελάριου, καθώς εξέφρασε την ικανοποίηση του μου «για την πολλή ξεκαθαρή στάση του καγκελάριου». Πρόσθεσε δε πως έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το τι συμβαίνει με την Τουρκία, αλλά και για το ποιοι δρόμοι μπορούν να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για το ζήτημα των Marder, ο πρωθυπουργός απάντησε πως τα τεθωρακισμένα θα κατευθυνθούν στον Έβρο.

Επισήμανε δε πως παρά την ιδιαίτερη συζήτηση για το κατοχικό δάνειο και του ότι η συζήτηση αυτή παραμένει επίκαιρη, «το γεγονός πως δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μία λύση επαυτού, δεν σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών».

Πολεμικές αποζημιώσεις

Αναλυτικά για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κος Μητσοτάκης σχολίασε πως η «ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

Συνέχισε πως «πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση».

Για την ενεργειακή κρίση

Ερωτηθείς για την κοινή απάντηση των ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των τιμών στο φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο θέμα των τιμών». Επισήμανε πως «μας απασχολεί το θέμα της τιμής, αλλά και της ασφάλειας των παραδόσεων», ενώ σχολίασε πως η συζήτηση για το πλαφόν «έχει βοηθήσει για να πέσουν πολύ οι τιμές». Ενώ υπογράμμισε πως θα είναι «αποτυχία» αν το θέμα γυρίσει πίσω από τους υπουργούς Ενέργειας στους επικεφαλής των κρατών-μελών, και πως «θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών» και υπάρχει δυνατότητα για αυτό.

Τη σκυτάλη πήρε ο Όλαφ Σολτς που ανέφερε πως οι υπουργοί Ενέργειας «έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους» στην προσπάθεια επίλυσης των τιμών ενέργειας και πως οι έμποροι πρέπει να κοιτούν πώς να μη αντιδρούν άμεσα στις έντονες διακυμάνσεις των τιμών εντός των μικρών χρονικών παραθύρων που συμβαίνουν. Ήταν σαφής πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σπεκουλάρισμα των τιμών» και πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια».

Χαρακτήρισε «πρότυπο την Ελλάδα σε αυτά που έχει καταφέρει με τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου» και πως πρέπει όλοι στην Ευρώπη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Γερμανίας για κατασκευή τερματικών για LNG, ενώ εξήγησε πως η Γερμανία είναι υπεύθυνη όχι μόνο για το δικό της ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και άλλων χωρών παραθέτοντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ελβετίας.

Για κινεζικές επενδύσεις σε καίριες ευρωπαϊκές υποδομές

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως η Κίνα είναι παράλληλα «ανταγωνιστής, αντίπαλος και εταίρος» και πως δεν πρέπει να υπάρχει εξάρτηση από κανένα όπως έγινε σαφές και από το παράδειγμα της Ρωσίας. Επεσήμανε πως η επενδυση στον Πειραιά έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και πως δεν ανησυχεί για την επένδυση αυτή. «Το λιμάνι έχει αποδώσει πολύ καλύτερα σε σχέση». Τόνισε δε πως η Ελλάδα είναι στην ευχάριστη θέση να μην είναι εξαρτημένη από χώρες για επενδύσεις σε έργα υποδομής. «Έχουν γίνει πολλές υποδομές τα τελευταία τρία χρόνια και η Κίνα δεν συμμετείχε σε κανένα από αυτό».

Τέλος όσον αφορά την επένδυση (στο Αμβούργο), ο κος Σολτς εξήγησε πρόκειται ουσιαστικά για έναν τερματικό σταθμό, μία διαχειρίστρια εταιρεία, σε ένα μεγάλο λιμάνι με πολλές διαχειρίστριες εταιρείες, άρα (πρόκειται για κάτι) πολύ λίγο. Και αφορά μια μειοψηφική συμμετοχή κατά 24,9%. Τη χαρακτήρισε «σωστή» λύση, ενώ συνέιχσε πως «ήταν εύλογο εγχείρημα να μην υπάρχει η λάθος επιρροή στις υποδομές, κάτι που δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση, γιατί πρόκειται μόνο για αυτό που σας περιέγραψα. Και για εκείνους που δεν κατανοούν τις λεπτομέρειες της συζήτησης που διεξάγεται στη Γερμανία, το λιμάνι ανήκει πλήρως στην εταιρεία του λιμένος που είναι κρατική και θα παραμείνει έτσι και ποτέ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί».

Τέλος σχολίασε πως «στην πράξη, εφόσον πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την Κίνα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση στις διεθνείς μας σχέσεις, να διασφαλίσουμε ότι από κανέναν δεν θα εξαρτώμεθα μονομερώς. Σίγουρα αυτό είναι το δίδαγμα που προκύπτει από πολλές από τις τρέχουσες εξελίξεις με τη Ρωσία και είναι πάρα πολύ σημαντικό να το έχουμε πάντα κατά νου. Αυτό σημαίνει ότι τώρα παντού στην Ευρώπη λαμβάνονται επιχειρηματικές αποφάσεις που συμβάλλουν στο να είναι κανείς σε θέση να έχει πολλές δυνατότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και αγορές για τις εξαγωγές του και να μην επικεντρώνεται σε μία χώρα. Και πιστεύω ότι είναι πάντα σωστό, αυτοί που ίσως για κάποιο καιρό δεν ήταν αρκετά προσεκτικοί, να το κάνουν τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς: Κοινή βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Τουρκία-Ισραήλ: Συμφωνία των υπ. Άμυνας για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider