Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη – Πελοπόννησο
Οι έρευνες θα γίνουν από το πλοίο «SANCO SWIFT» μεταξύ 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας.

NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο από το πλοίο SANCO SWIFT εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Eιδικότερα, η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του Πολεμικού Νατικού και προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Δείτε τις συντεταγμένες της ελληνικής NAVTEΧ:

«Δυνητικά κοιτάσματα αερίου 250 δισ. ευρώ στην Κρήτη»

«Θα έχουμε την ευκαιρία να εκτελούμε έρευνες ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της χώρας μας. Η περιοχή η οποία έχει και τη μέγιστη σημασία και ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μπλοκ που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα ξεκινήσουν άμεσα νοτίως της Κρήτης και της Πελοποννήσου, εντός των επομένων ημερών.

«Οι περιοχές τις οποίες ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, είναι οι 4 και 5, που είναι και τα μεγάλα νέα. Είναι αυτό που θέλαμε πάρα πολύ να γίνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να βγούμε αυτή τη στιγμή. Να μην παραβλέψουμε ότι αυτή τη στιγμή, όπως μιλάμε, εκτελούνται ήδη τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή 2. Στα βορειοδυτικά σύνορά μας. Είναι ακριβώς στο όριο με την ΑΟΖ, την οποία έχουμε συμφωνήσει με την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Στεφάτος.

«Εδώ και κάποιες μέρες βρισκόμαστε στην περιοχή. Το ερευνητικό σκάφος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ακόμα σε ένα λιμάνι στη νότια Κρήτη, στους καλούς λιμένες. Είναι θέμα ημερών, ίσως και ωρών, με τα τελευταία διαδικαστικά, για να ξεκινήσει να κατευθυνθεί στις περιοχές έρευνας. Έχουμε ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο, διότι έχουμε σκοπό, σε συνεργασία πάντα με τις εταιρείες οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και οι οποίες έχουν σχεδιάσει αυτή την έρευνα, να εκτελέσουμε κάποια βήματα όπως τα προχωράμε και θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε» εξήγησε σχετικά ο ίδιος.

Ο ίδιος μίλησε για τα τελευταία διαδικαστικά βήματα ούτως ώστε να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες, λέγοντας: «Είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια. Ο κόσμος συζητάει πολύ γι’ αυτό. Είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι που έχουμε στην Ελλάδα και οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σημαντικότατοι, αν αποδειχθούν σωστοί και πάμε σε γεωτρήσεις και έχουμε επιτυχία».

«Το οικονομικό αντίκτυπο είναι πολύ μεγάλο, οπότε γι’ αυτό είμαστε και ενθουσιασμένοι. Μιλάμε γιατί είναι και πολύ σημαντικό. Πριν από λίγο καιρό είχαμε την αποχώρηση της TotalEnergies, το οποίο δημιούργησε έναν προβληματισμό. Υπήρξε μια συζήτηση εάν θα έχουμε μέλλον. Έχουμε κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και ήμασταν ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν η ExxonMobil αποφάσισε, όχι απλώς να μείνει, αλλά να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά της και να αναλάβει και τη διαχείριση», είπε ακόμα.

Ενώ πρόσθεσε:

«Ενώ η έγκριση αυτής της αλλαγής στον διαχειριστή των μπλοκ έγινε μόλις τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, μέσα σε τρεις μήνες, είμαστε στην περιοχή έτοιμοι να ολοκληρώσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο είχε εξαρχής εξαγγελθεί για την περιοχή.

Περιμένουμε να βγει η σχετική NAVTEX. Κάναμε πρόσφατα την αλλαγή πληρώματος, έχουμε κάνει τις δοκιμές όλων των οργάνων, είμαστε απολύτως έτοιμοι. Επειδή έχουμε ένα πολύ προχωρημένο τεχνικά σχεδιασμό του προγράμματος ερευνών, καθώς θα συλλέγουμε δεδομένα, θα τα επεξεργαζόμαστε παράλληλα για να δούμε πώς μπορούμε και να βελτιώσουμε την απεικόνιση του υπεδάφους. Ταυτόχρονα θα δούμε και αν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιες περιοχές μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Μιλάμε για περιοχές οι οποίες δεν ήταν παλιά στο “ραντάρ της εξερεύνησης”. Αυτές οι περιοχές ήρθαν στο προσκήνιο ουσιαστικά με πολύ επίκαιρο τρόπο με τις μεγάλες ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο βάθος νερού. Θα είμαστε στα 2.000 με 3.000 μέτρα βάθος νερού σε περιοχές οι οποίες είναι δύσκολες από όλες τις απόψεις – και να τις προσεγγίσεις αλλά και να φτάσεις.

Έπρεπε να εξελιχθεί η τεχνολογία για να μπορούμε να νιώθουμε άνετα ότι μπορούμε να τις παράγουμε αν βρούμε κάτι. Επίσης μιλάμε για περιοχές οι οποίες μετά τις ανακαλύψεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να κρύβουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά

Μητσοτάκης: Υπερήφανοι για την Πολεμική μας Αεροπορία

Σταθερή η τιμή ρεύματος τον Οκτώβριο – «Βουτιά» 55% στο αέριο με την επιδότηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider