Πρακτικά αμετάβλητη παρέμεινε η λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, όπως φαίνεται από τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες, το μέσο οικιακό τιμολόγιο στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 30,22 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, παρουσίασε οριακή αύξηση κατά 2% έναντι του Σεπτεμβρίου, όταν είχε αγγίξει τα 29,53 λεπτά του ευρώ.
Ως συνέπεια, η μέση τιμή ηλεκτρισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο των 27 πρωτευουσών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα 32,62 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης, ήταν αισθητά μικρότερη από τη μεσοσταθμική τιμή για τις 33 πρωτεύουσες που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη και η οποία κινήθηκε στα 35,85 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, συσχετίζοντας τις λιανικές τιμές ρεύματος με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών (δηλαδή εκφράζοντάς τις σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, PPS), η Ελλάδα κινείται πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Έτσι, η τιμή στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώνεται στις 36,82 μονάδες αγοραστικής δύναμης, όταν ο μέσος όρος των 27 κρατών-μελών ήταν 34,82 PPS.
Μικρή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στις ενισχύσεις
Με βάση τη μελέτη, τον Οκτώβριο υπήρξαν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σημαντικές αυξήσεις σε μηνιαία βάση, όπως το Δουβλίνο (44%), η Ρώμη (30%) και η Βιέννη (24%). Όσον αφορά την Ελλάδα, «σύμμαχος» στο προσιτό ενεργειακό κόστος ήταν οι μειωμένες χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Έτσι, με τις ανακοινώσεις των εταιρειών να ξεκινούν τον Οκτώβριο από 55,84 και να φτάνουν μέχρι 75 λεπτά του ευρώ (συνυπολογίζοντας και τις εκπτώσεις συνέπειας που παρείχαν ορισμένοι πάροχοι), οι τελικές τιμές «προσγειώθηκαν» με τις επιδοτήσεις από 12,24 μέχρι 31,14 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης.
Το όφελος από την πτώση των χρεώσεων ήταν η ελάττωση των επιδοτήσεων συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και, κατά συνέπεια, η μικρή συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Ως αποτέλεσμα, για την ενίσχυση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διατέθηκαν τον προηγούμενο μήνα 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 100 εκατ. ευρώ ήταν κρατικά κονδύλια.
Τα υπόλοιπα προήλθαν από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής απευθείας από τις δύο χονδρεμπορικές αγορές, καθώς και από έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.
Δεύτερη φθηνότερη η Ελλάδα στα κυμαινόμενα τιμολόγια
Η διατήρηση του κόστους ρεύματος στα ίδια επίπεδα αποτυπώνεται και στον υπολογισμό της μέσης οικιακής τιμής, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος. Έτσι, η μέση «καθαρή» κυμαινόμενη χρέωση στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 25,37 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 23,23 λεπτά του ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Το αποτέλεσμα ήταν η Αθήνα να παραμείνει η δεύτερη φθηνότερη στις 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες υπολογίζεται ο μέσος όρος αποκλειστικά των κυμαινόμενων τιμολογίων. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτεύουσες από τα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως το 2004, δηλαδή από τις Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τιμή στην Ελλάδα κινήθηκε χαμηλότερα από τη μεσοσταθμική τιμή και των 15 κρατών, η οποία ήταν για τον Οκτώβριο 43,35 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Φθηνότερη από την Αθήνα ήταν μόνο πόλη του Λουξεμβούργου (21,41 λεπτά).
«Σωσίβιο» η ενίσχυση της ΔΕΠΑ στο αέριο
Όσον αφορά το αέριο, η ενεργοποίηση της οριζόντιας επιδότησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον Οκτώβριο προκάλεσε «βουτιά» κατά 55% στα οικιακά τιμολόγια. Ως συνέπεια, η λιανική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά του ευρώ χαμηλότερα από τον μέσο όρο για την Ε.Ε. των 27 (16,69 λεπτά του ευρώ), αλλά και τον μέσο όρο των 33 πρωτευουσών της μελέτης (19 λεπτά).
Τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρείχε έκπτωση 90 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, καλύπτοντας όλους τους οικιακούς καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή) και το σύνολο της κατανάλωσής τους. Αντίθετα από την Αθήνα, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταγράφηκαν σημαντικές μηνιαίες αυξήσεις στο αέριο, όπως για παράδειγμα στη Ρώμη (97%), τη Λισαβόνα (58%) και το Παρίσι (28%).