Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά
Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τις παράνομες παρακολουθήσεις διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως «κοινό πρόβλημα της Ευρώπης» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα παράνομα προγράμματα παρακολουθήσεων σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, από τo Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συμμετέχει στην Διεθνή Διάσκεψη για το κλίμα COP27.

Παρακολουθήσεις

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, στον απόηχο του κυριακάτικου δημοσιεύματος του Documento με τη λίστα των 33 υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων που «παγιδεύτηκαν» από το Predator, ο κ. Μητσοτάκης, μετά και τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστήριξε πως «είναι απολύτως ψευδές».

«Ήμουν πολύ σαφής, αναγνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά -δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, το έχουμε δει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για την αντιμετώπισή του. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, εντός του επόμενου μήνα, θα απαγορεύσουμε όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα σε ευκαιρία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Κόμβος φυσικού αερίου η Ελλάδα

Ειδική μνεία έκανε και στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τις έρευνες από την ExxonMobil που προαναγγέλθηκαν με στόχο κοιτάσματα φυσικού αερίου στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στις εξαγωγές καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και ως σταθμός μεταφοράς προς την Βόρεια Αφρική για να τονίσει ότι αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα στοχεύει να τοποθετηθεί ως εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και συνεργάζεται με την Αίγυπτο σε σχέδια για την κατασκευή υποδομών AΠE και συνδέσεων με την Αφρική.

«Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις με την κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε όμως να είμαστε και η χώρα διαμετακόμισης, που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική. Συζητάμε με τους Αιγύπτιους. Προχωράμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, για ένα καλώδιο 3 GW που θα συνδέσει την Αφρική με την Ελλάδα. Και, φυσικά, για να έχει κάποιος ένα καλώδιο 3 GW χρειάζεται 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να γίνει ταχύτερα. Και όταν εξετάζουμε πώς αξιοποιούμε τα κεφάλαιά μας, τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και τα ιδιωτικά κεφάλαια, γνωρίζουμε -για παράδειγμα- ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση των υποδομών σε ό,τι αφορά τα δίκτυά μας. Αυτό για εμάς είναι απολύτως υψίστης σημασίας, διότι σε κάποιο σημείο δεν θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εάν δεν έχουμε περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυα. Αλλά η ασφάλεια εφοδιασμού καθίσταται τεράστιο ζήτημα. Οι ανανεώσιμες πηγές είναι η ασφαλέστερη, η καθαρότερη και η φθηνότερη μορφή ενέργειας σήμερα, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα» εξήγησε.

Επίσης, τόνισε πως «βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα παρατείνει τη χρήση άνθρακα για δύο έως τρία χρόνια, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια να απομακρυνθεί από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στην κεντρική Ευρώπη και -γιατί όχι- στην Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος αυτός γίνεται πολύ σημαντικός και για άλλες χώρες» διευκρίνισε.

Ανάπτυξη

Σχετικά με το τρίπτυχο οικονομία - ενεργειακή κρίση και ακρίβεια, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, τόνισε πως η χώρα μας τα κατάφερε «μόνο και μόνο γιατί συνδυάσαμε υψηλή ανάπτυξη με λογική δημοσιονομική πολιτική».

Μάλιστα, έσπευσε να συμπληρώσει πως «οτιδήποτε κάνουμε θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά υγιές» και για ο,τιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση «έχουμε σχεδιάσει έναν προγραμματισμό για να το αντιμετωπίσουμε».

Ακόμη, τόνισε πως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν τις προβλέψεις και η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 6% φέτος με αποτέλεσμα να δίνεται ο απαραίτητπς δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη των πολιτών.

«Και, φυσικά, είμαστε μάλλον η μόνη χώρα που μπόρεσε να ανακυκλώσει τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας ώστε να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Στην πραγματικότητα έχουμε φορολογήσει -μπορεί να ακούγεται κάπως σοσιαλιστικό ή κομμουνιστικό- αλλά επιβάλαμε φόρο 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022. Επομένως, ανακτούμε σημαντικό ποσό χρημάτων από τους παραγωγούς ενέργειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» δήλωσε.

Εκλογές ΗΠΑ

Αναφορικά με μία ενδεχόμενη αλλαγή ισορροπιών στο «τιμόνι» των ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

«Η ελληνοαμερικανική σχέση, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών και αναμένω ότι θα παραμείνει έτσι, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ, σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο, προσδοκώ ότι αυτό δεν θα αλλάξει» σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης θα πάει στη Βουλή και θα ακουστούν πολλά

Ο Κυριάκος σήκωσε όλα τα γάντια - Έρχονται χαρτιά - Με ποιόν είναι ο Μπίστης

Σταθερή η τιμή ρεύματος τον Οκτώβριο – «Βουτιά» 55% στο αέριο με την επιδότηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider