Πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ για Πολωνία - Σε συναγερμό η Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ για Πολωνία - Σε συναγερμό η Ευρώπη
Σε γενική επιφυλακή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

«Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία», αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με εταίρους της στην πολωνική κυβέρνηση για το περιστατικό στη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

«Είδαμε αυτές τις αναφορές και εργαζόμαστε με την πολωνική κυβέρνηση και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές ή καμία από τις λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα καθορίσουμε τι συνέβη και ποια θα είναι τα κατάλληλα επόμενα βήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βαντάντ Πατέλ κατά τη διάρκεια του ημερήσιου briefing.

«Δεν θέλω να μπω σε υποθέσεις», πρόσθεσε όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους για τα πιθανά επόμενα βήματα που θα έκαναν οι ΗΠΑ.

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες", αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους» προσθέτει.

Η Γερμανία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Πολωνία και βρίσκεται σε επαφή με τη Βαρσοβία και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. «Οι σκέψεις μου είναι με την Πολωνία, τον στενό μας σύμμαχο και γείτονα» ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα τόνισε απόψε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί». «Η Λιθουανία είναι σε στενή επαφή με την φίλη Πολωνία. Η Λιθουανία εκφράζει την ισχυρή αλληλεγγύη της προς την Πολωνία. Κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατευθεί», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε πως εάν επιβεβαιωθεί ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Αν η Πολωνία επιβεβαιώσει ότι πύραυλοι έπληξαν το έδαφός της, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη Ρωσία», ανέφερε ο Φιάλα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη σύμμαχό μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «στον απόηχο του πυραύλου που έπληξε το έδαφος της Πολωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Γιάροσλαβ Ναντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε τη Μόσχα να εξηγήσει τι συνέβη στην ανατολική Πολωνία. «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τους ρωσικούς πυραύλους στην Πολωνία. Η Ρωσία πρέπει να εξηγήσει τι συνέβη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και αναφερόμενος επίσης στις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συμπλήρωσε: «Οι παράλογες επιθέσεις σε υποδομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Η απερισκεψία της Ρωσίας ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητικά» τα νέα από την Πολωνία, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΗΕ: Βασανιστήρια τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Ουκρανούς στους αιχμαλώτους του πολέμου

Ρωσικό «σφυροκόπημα» στην Ουκρανία - Βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις σε Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις

Μόσχα: Δυτικά όπλα και ξένοι μισθοφόροι οι «κορυφαίοι στόχοι» μας στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider