Πώς «βλέπουν» οι χώρες του κόσμου το αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ

Χρυσάνθη Ζησιμοπούλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς «βλέπουν» οι χώρες του κόσμου το αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ
Η συζήτηση γύρω από το Κατάρ και τα παρατράγουδα της διοργάνωσης, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Την Κυριακή ξεκινά στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τριαντά-δύο εθνικές ομάδες θα αγωνισθούν έως τις 18 Δεκεμβρίου, όποτε και θα διεξαχθεί ο τελικός στο στάδιο Λουσάιλ, για να κερδίσουν την υψηλότερη διάκριση του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Ωστόσο το παρόν Μουντιάλ έχει απασχολήσει το Διεθνή Τύπο χρόνια προτού ξεκινήσει ο πρώτος εκσκαφέας τα έργα υποδομής στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Σκάνδαλα, άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης εργατών που έχουν οδηγήσει σε θανάτους, ακραίες δηλώσεις από θεσμικούς παράγοντες της χώρας και πολλά άλλα που ουδεμία σχέση έχουν με τον αθλητισμό.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει πως η συζήτηση γύρω από το Κατάρ και τα παρατράγουδα της διοργάνωσης, πριν καλά-καλά ξεκινήσει, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η γερμανική εφημερίδα FAZ συγκέντρωσε το πως αντιμετωπίζουν οι χώρες ανά τον κόσμο τη φετινή -αν μη τι άλλο- αμφιλεγόμενη διοργάνωση.

ΗΠΑ: «Βραβείο παρηγοριάς» αντί διαμαρτυριών

Με τις ΗΠΑ να διατηρούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση στη Μέση Ανατολή, οι αντιδράσεις για τα κακώς κείμενα ήταν αν μη τι άλλο καθαρά συμβολικές. Η μεγαλύτερη αντίδραση που σημειώθηκε ήταν που χρησιμοποίησαν τα χρώματα του ουράνιου χρώματος για το έμβλημα της ομάδας στο χώρό της στο Αρ-Ραιάν, ως ένδειξη αλληλεγγύης για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ έχουν λάβει το βραβείο της παρηγοριάς, καθώς από κοινού με το Μεξικό και τον Καναδά θα υποδεχθούν επί των εδαφών τους το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι του 2026.

Τυνησία και Μαρόκο: «Μίσος και ζήλια»

Η Τυνησία έχει καταφέρει να προκριθεί 6 φορές ήδη σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η τωρινή ωστόσο βρέθηκε υπό τη σκιά κατηγοριών της FIFA, που υποστήριξε πως ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας αναμείχθηκε στις εσωτερικές υποθέσεις της εθνικής ομάδας. Το ζήτημα κυριάρχησε στον τοπικό αθλητικό Τύπο, με αποτέλεσμα το Κατάρ με τα προβλήματα του, δεν απασχόλησε καθόλου την εκεί κοινή γνώμη.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Κατάρ χαίρει της υποστήριξης των ισλαμιστών της Τυνησίας. Συγκεκριμένα το κόμμα Ενάντα υποστηρίζει πως οι χώρες της Δύσης επιδίδονται σε εκστρατείας «ρατσιστικής δυσφήμησης» του Κατάρ και πως χρησιμοποιούν «εκφράσεις μίσους και ζήλιας για μία μικρή αραβική χώρα που διοργανώνει ένα τόσο επιφανές αθλητικό γεγονός».

Στο Μαρόκο δεν τίθεται καν θέμα αρνητικής κριτικής προς στο Κατάρ.

Σενεγάλη, Γκάνα και Καμερούν: Ένα γόνατο στο επίκεντρο

Το βασικό θέμα συζήτησης στη Σενεγάλη δεν είναι άλλο από το γόνατο του Σάντιο Μανέ, στο πρόσωπο του οποίου αντανακλώνται τα όνειρα εκατομμύρια νέων Αφρικανών, με πολλές θεωρίες συνωμοσίας να κάνουν το γύρο του Διαδικτύου. Οι όποιες αρχικές συζητήσεις για την εκμετάλλευση Σενεγαλέζων εργατών στα εργοτάξια του Κατάρ, που είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση της τοπική κοινή γνώμης, «ξεφούσκωσαν» μπροστά στην απογοήτευση για τον Μανέ.

Στην Γκάνα δηλώσεις σαν αυτές του Καταριανού πρεσβευτή του Μουντιάλ περί ομοφυλοφιλίας και νοητικής βλάβης αντιμετωπίζονται με απλό ανασήκωμα ώμων. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία απήυθυναν έκκληση στο κοινό να προβούν σε μέρες νηστείας και προσευχής για να ενδυναμώσουν τα «μαύρα αστέρια» των πνευμάτων. Τόσο οι μουσουλμάνοι, όσο και οι χριστιανοί θα μπορούν να φέρουν «τα θύματα τους».

Στο Καμερούν, το Μουντιάλ αποτελεί ευχάριστο και αναγκαίο αντιπερισπασμό από τα προβλήματα της χώρας και τυχόν ζητήματα με την χώρα υποδοχής δεν απασχολούν την κοινή γνώμη.

Ισπανία: Δεν «θολώνει» η χαρά

Στην Ισπανία επικρατεί η λογική της χαράς του παιχνιδιού και πως δεν είναι θέση του ποδοσφαίρου να εμπλακεί σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή καθαρά πολιτικές εμπλοκές. Άλλωστε και η ισπανική κρατική τηλεόραση TVE διατηρεί τα δικαιώματα για τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου και δεν επιχειρεί να ταράξει τα νερά. Την ισχυρότερη κριτική στο Κατάρ σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει πραγματοποιήσει ο Ισπανός διαδικτυακός αστέρας Ibai Llanos με 11 εκατ. ακόλουθους, που αρνήθηκε να παρευρεθεί στο Κατάρ, σημειώνοντας κιόλας πως δεν «θα χάσει και πολλά στο Κατάρ» καθώς θεωρεί η φετινή Εθνική Ισπανίας θα είναι απλά μία μέτρια ομάδα.

Αγγλία: Το «Κύπελλο της Ντροπής»

Πάνω από το 70% σε βρετανική δημοσκόπηση δήλωσε πως δεν σκοπεύει να ανοίξει έστω και μία φορά το τηλεοπτικό δέκτη του για να δει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ως ένδειξη διαμαρτυρίας έναντι των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διοργανώτρια χώρα. Στη δίνη του κυκλώνα έχει βρεθεί και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπέκαμ, που φέρεται να έχει λάβει εκατομμύρια για να διαφημίσει τη διοργάνωση. Οι Εργατικοί απέρριψαν την πρόσκληση για το Κατάρ, ενώ την ημέρα του τελικού θα στηθεί στο Λονδίνο ένα κύπελλο – ομοίωμα του Μουντιάλ, που θα γεμίσει με πετρέλαιο, το οποίο θα ονομασθεί «Το Κύπελλο της Ντροπής».

Μάλιστα η Εθνική Αγγλίας έφθασε στη Ντόχα σε αεροπλάνο που είχε ονομασθεί «Rain Bow» (Ουράνιο Τόξο) ως υποστήριξη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Γαλλία: Μποϋκοτάζ από Δήμους σε δημόσιες οθόνες

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά δήλωσε πως προτιμά να παρακολουθεί «αστυνομικές ταινίες με τον επιθεωρητή Κολούμπο από το να δει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ». Η επισφαλής κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια, η στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και η απαξίωση των ομοφυλοφίλων είναι αρκετοί λόγοι για να έχουν οδηγήσει αρκετούς δήμους της χώρας στο να μην στήσουν οθόνες για δημόσια θέαση των αγώνων, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν. Χαρακτηριστική η περίπτωση της δημάρχου του Παρισιού, Ανν Χινταλγκό, που αποφάσισε να μην δημιουργηθούν στην πόλη ζώνες φιλάθλων και δημόσιας θέασης για λόγους «ανθρωπιστικούς και οικολογικούς».

Ιδιαίτερη οργή επικρατεί και εξαιτίας της φημολογίας γύρω από το ρόλο των Σαρκοζί και Πλατινί για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, αλλά και το ρόλο του Σεϊχη του Κατάρ στη διάσωση της Παρί Σεν Ζερμέν (PSG) από τη χρεοκοπία.

Ρωσία: Η πρόταση του Πούτιν

Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τη διοργάνωση λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό ωστόσο δεν σταμάτησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, από να προσκαλέσει τον Εμίρη του Κατάρ τον Οκτώβριο στην Ρωσία. Δεν είναι γνωστό ποια είναι η απάντηση του Εμίρη. Όπως και να έχει, η Ρωσία δεν επρόκειτο να πάρει θέση ενάντια στο Κατάρ. Άλλωστε, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η FIFA έχει προσφέρει αποζημιώσεις σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ρωσίας, που δέχθηκαν να στείλουν ξένους παίκτες να συμμετάσχουν στις εθνικές ομάδες των χωρών τους, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 209 εκατ. δολάρια.

Αργεντινή, Ουρουγουάη και Βραζιλία: Μπλε τρικότ;

Στη Βραζιλία τα συναισθήματα για το Μουντιάλ του Κατάρ είναι ανάμεικτα. Μετά και την ήττα του Μπολσονάρο, επιχειρείται απόπειρα να αποπολιτικοποιηθεί η κίτρινη εμφάνιση της ομάδας και εν γένει ο αθλητικός λόγος. Μάλιστα πολλοί ζητούν να χρησιμοποιηθεί η εναλλακτική μπλε. Εξού και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν παίζουν τον ίδιο ρόλο όπως στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, η κριτική στο Κατάρ δεν είναι διαδεδομένη. Η Αργεντινή επιθυμεί από κοινού με την Χιλή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη να διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2030. Το γεγονός πως το Μουντιάλ συμβαίνει εν μέσω θέρους για τη Νότια Αμερική προσφέρει ευκαιρία να συγκεντρώσουν ψήφους.

Ιαπωνία: Σιωπή Ευγενείας

Στην χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου, το ποδόσφαιρο «ζει» στη σκιά του μπέισμπολ και τυχόν επιτυχία των Μπλε Σαμουράι θα έχαιρε μεν δημοσιότητας, αλλά για 15’. Εν γένει το ενδιαφέρον για το Μουντιάλ είναι περιορισμένο. Η έως τώρα κάλυψη από τον ιαπωνικό Τύπο της διοργάνωσης επικεντρώνεται στο πόσα ιαπωνικα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ντόχα, στο γεγονός πως μία από τις τρεις γυναίκες διαιτητές θα είναι η Γιοσίμι Γιαμασίτα και στο πόσοι πιστοί προσέρχονται στην προσευχή της Παρασκευής. Από ευγένεια προς τον οικοδεσπότη, τηρείται σιγή ιχθύος για τυχόν κακώς κείμενα.

Αυστραλία: Το βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου

Παρά τον ήσσονος σημασίας ρόλο του ποδοσφαίρου για το αθλητικό γίγνεσθαι της Αυστραλίας, οι παίκτες της Εθνικής ομάδας «ανέβασαν» βίντεο στο Διαδίκτυο λαμβάνοντας ξεκάθαρη στάση έναντι του Κατάρ. Στο βίντεο μιλούν για τα δικαιώματα των μεταναστών και των ομοφυλοφίλων και για παγκόσμιες αξίες. Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του ίντερνετ και έχει λάβει θετική απήχηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μουντιάλ 2022: Πως είναι τα δωμάτια των 230 ευρώ στο Χωριό των Φιλάθλων στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ διαθέτει 50.000 άτομα για την ασφάλεια της διοργάνωσης - 3.000 αστυνομικοί από την Τουρκία

Κατάρ - Μουντιάλ: Πάνω από 34.000 οι απλήρωτοι μετανάστες εργαζόμενοι (ILO)

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider