Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διακαναλική εκπομπή +NEWS, που προβάλλεται στα περιφερειακά κανάλια Flash, ΔΙΟΝ και Center. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι πέρα από την δημοκρατική λειτουργία, οι παρακολουθήσεις πλήττουν πλέον τον «πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας», ενώ έκανε λόγο για «φτωχοποίηση» της μεσαίας τάξης, την οποία «υποτίθεται ήρθαν να σώσουν». Σε αυτό το κλίμα, προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα καταφέρει» να εξαντλήσει την τετραετία και ότι «μυρίζει αλλαγή».
Αν κάποιος ζητά αποδείξεις για τις παρακολουθήσεις, είναι γνωστό πού βρίσκονται
Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική λειτουργία είναι ανησυχητικές και αυτά στην ΕΕ τα παρακολουθούν. Είπε ότι επισκέφθηκε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για να εκφράσει τη βαθύτατη ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Είπε ειδικότερα ότι «οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών σε σχέση με τις παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, υπουργών, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δικαστών, πλήττουν τον πυρήνα της δημοκρατίας». Υπογράμμισε ότι όμως «οι αποκαλύψεις που αφορούν σε παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζουν το επίπεδο, εδώ πλήττουν τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας». Σημείωσε ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται προκειμένου να πέσει άπλετο φως «στη δύσοσμη υπόθεση και προκειμένου αυτοί που διέπραξαν αυτή τη συνταγματική εκτροπή και την εκτροπή σε ό,τι αφορά το θέμα της εθνικής μας ασφάλειας, να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι αποκλειστική ευθύνη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης έχει η Δικαιοσύνη και πως τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Είπε ότι είχε χθες πολύ ειλικρινή και θεσμική συζήτηση με τον κ. Ντογιάκο, ότι του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο έργο της Δικαιοσύνης και την εκτίμηση του ότι είναι γνωστό σε όλους πού βρίσκονται οι αποδείξεις, «γιατί ο νομοθέτης έχει προβλέψει εγγυήσεις στη θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ». Ειδικότερα τόνισε ότι «υπάρχουν διατάξεις που υπογράφουν εισαγγελείς και που πηγαίνουν στην ΑΔΑΕ, υπάρχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που υποχρεούνται να τηρούν αρχείο σε βάθος διετίας τουλάχιστον απ' όλες τις επισυνδέσεις που κάνουν». Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «αν λοιπόν αυτή τη στιγμή κάποιος ζητά αποδείξεις δεν έχει παρά να απευθυνθεί είτε στους παρόχους, είτε στην ΑΔΑΕ, είτε σε αυτούς που υπογράφουν τις διατάξεις, δηλαδή στην εισαγγελέα της ΕΥΠ κυρία Βλάχου και αυτοί θα μας δώσουν απαντήσεις». «Ποιος ο εθνικός λόγος να παρακολουθείται η ηγεσία των ΕΔ κι αν υπήρξε κάποιος εθνικός λόγος γιατί παραμένουν στις θέσεις τους;», συνέχισε. Τόνισε ότι οφείλονται απαντήσεις στη Βουλή, όμως «πέντε φορές αρνήθηκε ο πρωθυπουργός να έρθει και κρύβεται».
«Εδώ περνάμε σε άλλο στάδιο πια, διότι από αυτές τις υποκλοπές που έγιναν παράχθηκαν κάποια δεδομένα». Είπε ότι «απ' όλες αυτές τις συνομιλίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια κάποιων ανθρώπων κρίσιμα δεδομένα που, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα για το πολιτικό σύστημα για την επόμενη 5ετία, για το δε θέμα της εθνικής μας ασφάλειας είναι μια βόμβα για τα εθνικά συμφέροντα μας και τα εθνικά μας μυστικά, τα οποία σε ποια χέρια βρίσκονται;». Σημείωσε ότι «ο κ. Ντογιάκος έχει απόλυτη κατανόηση του μεγέθους του ζητήματος» και ότι «άκουσε με μεγάλη προσοχή όλα όσα του είπα, έχει εμπειρία και γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθεί για να βρει τις αποδείξεις».
Ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «σε μια δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία χωρίς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων της ίδιας της δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα». «Σταθερότητα με τέτοιες μεθόδους υπάρχει μόνο στις δικτατορίες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι «οι υποκλοπές είναι η άθλια μέθοδος για να υλοποιηθεί μια άθλια πολιτική», προσθέτοντας ότι «η πολιτική τής τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος που γίνεται δεν μπορεί να σταθεί χωρίς αυτές τις άθλιες μεθόδους, χωρίς τον λιβανισμό από κραταιά ΜΜΕ, χωρίς την "ενημέρωση 108", χωρίς την εξαφάνιση της φωνής τής αντιπολίτευσης και των πολιτικών αντιπάλων, χωρίς τον έλεγχο της ροής τού χρήματος». Προσέθεσε ότι «είναι προφανές αν δει κανείς τη λίστα των παρακολουθούμενων, είχαν καίριες θέσεις από όπου το χρήμα κινείται».
Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο ο πρωθυπουργός να μην είχε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε», ότι «οι παρακολουθήσεις έγιναν και με το κακόβουλο λογισμικό και με τη νόμιμη επισύνδεση εναλλάξ, παράλληλα, έχουμε αποδείξεις πλέον ότι το κακόβουλο λογισμικό ήταν στο ίδιο κέντρο, στην ΕΥΠ».
Καμία πρόβλεψη από το Ταμείο Ανάκαμψης για περιοχές όπως η Δ. Μακεδονία
Έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Τσίπρας μίλησε για εικόνες πλήρους εγκατάλειψης σε πόλεις και περιοχές. «Ανεργία, φτώχεια, εγκατάλειψη» ανέφερε. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης, καμία πρόβλεψη από το Ταμείο Ανάκαμψης για περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία για να μπορέσουν να πάρουν πόρους και προγράμματα για να μπει σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.
Ερωτηθείς σχετικά με τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν ώστε "να μπει η Δυτική Μακεδονία και πάλι στο χάρτη", ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εφικτή» την αποκατάσταση των «μεγάλων αδικιών» που έχουν γίνει από την τωρινή κυβέρνηση, προκειμένου να «σταματήσει η φτωχοποίηση».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο «σύστημα αναδιανομής από τους φτωχούς και τους μεσαίους στους λίγους και ισχυρούς» που έχει εγκαταστήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω των αυξήσεων στην ενέργεια. Όπως είπε, ενώ το μέσο νοικοκυριό χρειάζεται 2-3 μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα και ο επιχειρηματίας κινδυνεύει με λουκέτο, οι εταιρείες ενέργειας σημειώνουν ρεκόρ σε υπερκέρδη, τα οποία μάλιστα δεν φορολογούνται. Αντίστοιχα, προσέθεσε, οι τράπεζες βγάζουν «ένα δισ. κέρδος η καθεμία ετησίως» από τα επιτόκια. «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι παγκόσμια. Έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός τους αφήνει», επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως και τα επιδόματα είναι κομμάτι του ίδιου μηχανισμού. Όσον αφορά, δε, στο καλάθι του νοικοκυριού, το χαρακτήρισε «επικοινωνιακή φιέστα» της κυβέρνησης και επισήμανε πως το Ινστιτούτο Καταναλωτή επιβεβαίωσε πως «δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».
Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υπογραμμίζοντας πως το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και αποτελεί «βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας» καθώς έχει μετατοπιστεί από τις τράπεζες σε funds.
«Ένας στους δύο πολίτες είναι χρεωμένος ως το λαιμό», δήλωσε και τόνισε πως «οι λύσεις δεν μπορούν παρά να είναι ριζοσπαστικές», με διαγραφή μέρους τού χρέους προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία, έτσι ώστε να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με δόσεις». Χαρακτήρισε, μάλιστα άδικο και ανέντιμο αυτό που συμβαίνει με τις τράπεζες και τα funds και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις του κράτους έτσι ώστε να προτεραιοποιηθούν οι ρυθμίσεις των δανείων και όχι τα «κοράκια» και οι «πλειστηριασμοί» όπως γίνεται τώρα μέσω των «funds, των εισπρακτικών και των πάτσηδων».
«Ο Πάτσης δε είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο γιος του βουλευτή, μέχρι πρότινος της ΝΔ, ήταν υπεύθυνος του τμήματος μη εξυπηρετούμενων δανείων και υποστηρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν η εξυγίανση της οικονομίας αλλά η εξυγίανση των τραπεζών, προκειμένου «να πλουτίσουν κάποιοι αετονύχηδες, κλέβοντας τα σπίτια της μεσαίας τάξης, που υποτίθεται ήρθαν να τη σώσουν». «Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Θαύματα δεν θα κάνουμε αλλά θα φέρουμε δικαιοσύνη», είπε, εκφράζοντας παράλληλα αποτροπιασμό γιατί «αυτός που κλέβει τα σπίτια των ανθρώπων μπαίνει στο ψηφοδέλτιο και γίνεται βουλευτής, ενώ κάποιο παιδί χαροπαλεύει για 20 ευρώ».
Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον μέσο πολίτη, ακόμα και σε αυτούς που ανήκουν στην συντηρητική παράταξη, παρά τις «ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους», διερωτήθηκε πώς «μπορούν να ανεχτούν μια οικογένεια που νοιάζεται μόνο για την πάρτι της».
Σε ό,τι αφορά τα τραγικά περιστατικά με τον θάνατο του 11χρονου στη Θεσσαλονίκη και τον πυροβολισμό του 16χρονου στις Σέρρες, τόνισε -πέρα από την «προφανή» ανάγκη εφαρμογής των κανόνων- την ανάγκη στήριξης των σχολείων αλλά και της αλλαγής "κουλτούρας" στην Αστυνομία, μέσα από την καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών, τον έλεγχο και τη λογοδοσία. «Αυτά τα παιδιά δεν είναι καλά εκπαιδευμένα. Είναι παιδιά που έχουν μπει με την κουλτούρα "είστε το κράτος", περνάνε μια υποτυπώδη εκπαίδευση ή και καμία, όπως οι ειδικοί φρουροί. Τους δίνουμε το όπλο και τους λέμε πηγαίντε να αντιμετωπίσετε το έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μυρίζει απλά εκλογές, μυρίζει διάθεση του κόσμου να απαλλαγεί από αυτήν την κυβέρνηση»
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα εκλογικά σενάρια, προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα καταφέρει» να εξαντλήσει την τετραετία και θα πάει σε εκλογές «σύντομα». «Δεν μυρίζει απλά εκλογές, μυρίζει διάθεση του κόσμου να απαλλαγεί από αυτήν την κυβέρνηση, μυρίζει αλλαγή, μυρίζει η ανάγκη κόσμου για δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ αποκάλυψε πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν πριν το τέλος του έτους.
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο πολιτικό κόστος που υπέστη για κάποιες επιλογές που ήταν όμως προς όφελος της πατρίδας, όπως η Συμφωνία με τη Β. Μακεδονία, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό που πρέπει να κρατήσει το κόμμα σε περίπτωση που κληθεί και πάλι στην εξουσία είναι «η εντιμότητα και η πίστη ότι υπηρετούμε τον λαό και όχι κάποια συμφέρον ή την ιδιοτέλεια μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ